Esansiyel Tremorlu Hastalarda Talamus Bölgesinin Proton Magnetik Rezonans Spektroskopi ile Değerlendirilmesi
Adile Ozkan1, Fatma Candan2, Nihal Işık6, İlknur Aydın Cantürk2, Semra Arı3, Özgür Öztop Çakmak4, Tunahan Ayaz5
1Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD
2Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji ABD
3Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Nöroloji Kliniği
4Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Karabük Devlet Hastanesi Nöroloji Kliniği
5Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji ABD
6Bahçeşehir Üniversitesi Medikal Park Hastanesi Nöroloji Abd
Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor, Magnetik Rezonans Spektroskopi, Talamus
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Esansiyel tremor (ET) en sık görülen hareket bozukluğu olmasına rağmen patogenezi hala bilinmemektedir. Talamusun ventral intermediat nükleusunun(VIM) patofizyolojide rol oynadığı öne sürülmektedir
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada proton magnetik rezonans spektroskopi (H1-MRS) tetkiki kullanarak 42 ET tanısı almış hasta ve 16 kontrol vakasının talamus bölgesinin N-Asetil L-Aspartat (NAA), kolin (Cho) ve kreatinin (Cr) değerlerinin incelenmesi amaçlandı.
BULGULAR: ET hastalarında talamus vim nükleus bölgesi ortalama NAA/Cr ve NAA/Cho değerleri kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşük olarak tespit edildi (sırasıyla p=0,001; p=0,005). ET hastalarının yaş, aile öyküsü, hastalık süresi, tremor ciddiyeti, tremor dominant ekstremite lokalizasyonu ve ilaç kullanım öyküsü ile NAA/Cr, NAA/Cho değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: ET hastalarının talamus bölgesindeki düşük NAA değerleri, bu bölgedeki nöron kaybı ve hücre yıkımını işaret etmektedir. Hastalığın patofizyolojisinde rol oynadığı öne sürülen talamus bölgesindeki nöron kaybı, ET' un nörodejeneratif bir hastalık olduğunun göstergesi olabilir.