Ertuğrul Uzar1, Atilla İlhan2, Alevtina Ersoy2

1Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye
2Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, obezite, bel çevresi, bel-kalça oranı, beden kitle indeksi.

Özet

AMAÇ: Obezitenin karpal tünel sendromu (KTS) için önemli bir risk faktörü olduğu ileri sürülmektedir. KTS ile obezite ilişkisini araştıran önceki çalışmalarda genel olarak beden kitle indeksi (BKİ) dikkate alınmıştır. Abdominal obezitenin daha hassas göstergeleri olan bel çevresi ve bel-kalça oranı (BKO) ile KTS ilişkisi şu ana kadar araştırılmamıştır. Bu çalışmada KTS’lilerde BKİ ve abdominal obezitenin rolünü araştırmak amaçlandı.

YÖNTEMLER: Çalışmaya ellerde ağrı, uyuşma, parestezi veya dizestezi yakınması ile nöroloji polikliniğine başvuran kadın olgular dahil edildi. Klinik değerlendirme ile olgular KTS grubu ve non-KTS grubu olarak iki gruba ayrıldı. Kırk dört olgunun KTS tanısı elektrofizyolojik olarak doğrulandı. Elektrofizyolojik olarak KTS tanısı almayan 31 kişi kontrol grubu olarak alındı. KTS’li olguların klinik bulgular, sinir iletileri ve antropometrik ölçümleri (boy, ağırlık, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, BKO) kontrol grubuyla karşılaştırıldı.

BULGULAR: KTS’li hastalarının BKİ, bel çevresi ve BKO kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (her bir karşılaştırma için p< 0.0001). KTS grubu hastalar bel çevresine göre %55.8, BKİ’yi göre %47.7, BKO’ya göre %34.9 oranlarında obez olarak belirlendi. BKİ’ye göre obez olmayan KTS’lilerin %16’sı bel çevresine göre obezdi. KTS’lilerde BKO ve BKİ ile 4. parmak median-ulnar tepe latans farkı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla; r= 0.26, p< 0.05; r= 0.25, p< 0.05).

SONUÇ: Abdominal obezitenin KTS için önemli bir risk faktörü olduğu; bel çevresi, BKİ ve BKO sinir iletilerini etkileyebileceği bu çalışmada belirlendi. Genel obezitenin yanı sıra abdominal obezite KTS’de bir risk faktörü olabilir.