Nur Türkmen, Ahmet Buğrul, Bülent Oğuz Genç

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Konya

Anahtar Kelimeler: COVID-19, elektroensefalografi, epilepsi

Özet

Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) ile ilişkili nörolojik bulgular yaygın ve heterojendir. Öncü klinik bulgu solunum disfonksiyonu olmasına rağmen, nörolojik tutuluma ait soru işaretleri de ortaya çıkmaktadır. Elektroensefalografide (EEG) bazı bulguların COVID-19’a spesifik olabileceğini iddia eden birçok bildiri mevcuttur.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 1 Mart 2020 ile 15 Şubat 2021 tarihleri arasında hastaneye başvurup EEG için konsülte edilen COVID-19 hastaları geriye dönük incelendi. Veri tabanları “COVID-19 (ICD kodu: 10: U07.3) ve “EEG” terimleri ile sorgulandığında elde edilen toplam hasta sayısı 32’idi. COVID-19 kesin tanısının doğrulanamaması nedeni ile dışlanan hasta sayısı 12 idi. Salgın sırasında nörolojik bulgusu olup 21-elektrot-rutin EEG uygulanan kesin COVID-19 tanılı 20 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi.

Bulgular: Zemin aktivitesi anormallikleri dört hastadan birinde belirgindi (n=5, %25). Sol frontotemporal bölge eğilimi gösteren (n=2, %10) fokal yavaşlama (n=3, %15) ve hafif düzeyde yaygın yavaşlama (n=3, %15) dikkati çekti. Fokal (n=4, %20) veya jeneralize (n=1, %5) başlangıç gösteren epileptiform anomaliler tespit edildi.

Sonuç: Burada tek merkezde geriye dönük olarak hala belirsizliğini koruyan COVID-19 hastalarındaki elektroensefalografik bulguları değerlendirdik. Artan çalışmalar ile konunun daha netleştirilmesi gerekmektedir.