Derya Uludüz1, Ayşegül Gündüz1, Sait Albayram2, Sabahattin Saip1, Aksel Siva1

1İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Ağrılı oftalmopleji, ayırıcı tanı

Özet

Bilimsel zemin ve AMAÇ: Ağrılı oftalmopleji acil birimlere, nörologlara ve oftalmologlara en önemli başvuru nedenlerinden biridir. Periorbital ve frontotemporal yerleşimli şiddetli ağrı sıklıkla ipsilateral oküler motor sinir paralizileri, Horner sendromu ve beşinci kranyal sinir oftalmik dalına ait bulgularla karakterizedir. Beyin sapı, kavernöz sinüs, superior orbital alan, retroorbital bölgeler ve tüm bu oluşumları içine alan anatomik yapılardaki çok farklı etiyolojik nedenler klinik tabloya neden olabilmektedir.

Gereç ve YÖNTEMLER: Bu bağlamda, 2 yıl içinde anabilim dalımız başağrısı polikliniğine ağrılı oftalmopleji ile başvuran 18 olgunun klinik, muayene, görüntüleme, laboratuvar özelliklerini sunmayı, ayırıcı tanıda izlenecek yol ve tedavi yaklaşımlarını tartışmayı amaçladık. Tüm olgulara ayrıntılı nörolojik muayene, kranyal radyolojik inceleme ve gerekli olgulara lomber ponksiyon yapıldı.

SONUÇLAR: Toplam 18 olgunun 10’u kadın, 8’i erkekti. Klinik görüntüleme ve laboratuvar bulguları sonucunda 7 olguda Tolosa Hunt sendromu, 1 psödotümör orbit, 1 pakimenenjit, 2 tiroid oftalmopati, 1 diyabetik nöropati, 1 karotiko-kavernöz fistül, 2 metastatik tümör, 1 anevrizma, 1 oftalmoplejik migren, 1 intrakranyal hipotansiyon tanısı konuldu.

YORUM: Ağrılı oftalmopleji ile başvuran olguların ayırıcı tanısına pek çok etiyolojik nedenin girebileceği akılda tutulmalı, en iyi ayırıcı tanı yönteminin kranyal kontrastlı manyetik rezonans inceleme, lomber ponksiyon ve gereğinde biyopsi olduğu bilinmelidir.