Özgür Ünal1, Serhan Sevim2, Erdal Çöl3

1Erdemli Devlet Hastanesi, Mersin
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Mersin
3Mersin Toros Devlet Hastanesi, Mersin

Anahtar Kelimeler: Alzheimer, antioksidan, vitamin, A vitamini, C vitamini, E vitamini

Özet

AMAÇ: Oksidatif stres, çeşitli kolaylaştırıcı faktörlerle serbest oksijen radikallerinin artmış üretimi ya da antioksidan savunma mekanizmalarının zayıflaması olarak tanımlanabilir. Sonuç olarak ön planda lipid yapılar olmak üzere belli başlı hücresel yapıtaşlarında hasar ortaya çıkmaktadır. Alzheimer hastalığının (AH) patogenezine ilişkin tartışmalar sürmekle birlikte, oksidatif stres mekanizmasının önemli rolü olduğuna ilişkin kanıtlar ve düşünceler giderek artmaktadır.

AMAÇ: Çalışmamızda AH olgularında serumdaki antioksidan vitamin düzeylerini normal bireylerle karşılaştırılmayı amaçladık

YÖNTEMLER: : AH bulunan 98 hasta ve yaş, cinsiyet, sosyokültürel düzey ve beslenme düzeyi açısından uyumlu, kognitif olarak sağlıklı 76 kontrol bireyde vitamin A, C ve E’nin serum düzeylerini karşılaştırdık.

BULGULAR: Kontrol bireylerle karşılaştırıldığında hasta grubunda vitamin A ve vitamin C düzeylerini anlamlı düzeyde düşük olarak saptadık. Serum vitamin E düzeyleri açısından ise anlamlı fark saptamadık. Antioksidan özellikleri bilinen üç vitaminden ikisinin serum düzeylerini özellikle erken evre AH olgularında düşük bulmamız dikkat çekiciydi.

SONUÇ: Bu değişiklikler hasta ve kontrol bireylerin ayrımında bir belirteç olabilir; özellikle hastalığın erken döneminde saptanması halinde hastalığın önlenmesi, geciktirilmesi ya da tedavisi için geliştirilecek stratejiler için bir zemin oluşturabilir.