Füsun Mayda Domaç, Handan Mısırlı, Tuğrul Adıgüzel, Emine Mestan

Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi I. Nöroloji Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: serebral venöz tromboz, etyoloji, prognoz

Özet

AMAÇ: Bilimsel zemin: Serebral venöz tromboz (SVT) arteryel inmeye oranla daha seyrek görülmekle birlikte her yaş grubunu etkileyebilmektedir. Başlangıç şekli ve seyri değişken olup genellikle iyi prognoza sahiptir. Erken gelişen koma ve intrakranial kanama ise kötü prognostik faktörlerdendir. Çalışmamızda kliniğimizde SVT tanısı ile izlenen olguların nörolojik bulguları, etyolojik faktörleri ve prognozları incelenmiştir.

YÖNTEMLER: YÖNTEM: Olgulara rutin hematolojik ve biyokimyasal tetkikler, vaskülit testleri ile kranial MRI ve MR venografi tetkikleri yapılmıştır.

BULGULAR: SONUÇLAR: 15 olgunun 10’u kadın, 5’i erkek idi. Yaş ortalaması 47.2, yaş aralığı 17-80 olup 5’i akut, 6’sı subakut, 4’ü kronik dönemde başvurdu. En sık yakınma başağrısı olup (n=11), 7’sinde kuvvet kaybı, 6’sında epileptik nöbet, 6’sında görme bozukluğu, 1’inde dengesizlik mevcuttu. 9 olguda superior sagital, 2 olguda superior sagital+transvers, 2 olguda superior sagital+rektus+transvers, 1 olguda rektus+transvers ve 1 olguda transvers sinüste tromboz saptandı. Olguların 2’sinde subaraknoid kanama, 2’sinde lober hematom, 1’inde subdural hematom ve 1’inde hemorajik infarkt eşlik etmekte idi. Etyolojik incelemede 3’ü postpartum dönemde, 1’i ise gebe idi. Olguların 1’inde protein C eksikliği, 1’inde aktive protein C rezistansı, 1’inde AT III eksikliği, 1’inde anti SLE pozitifliği, 1’inde antikardiyolipin antikor pozitifliği ve 1’inde trombositoz saptandı. 4 olguda etyolojik neden bulunamazken, lober hematomu olan 1 hasta erken dönemde kaybedildiği için detaylı inceleme yapılamadı. Olguların 9’unda tam, 3’ünde tama yakın düzelme olup, 2’sinde görme kaybı gelişmiştir.

SONUÇ: YORUM: SVT yüksek klinik şüphecilik gerektiren bir durumdur. Erken tedavi, ölüm ve ağır dizabilite riskini azaltabildiğinden, erken tanı çok önem taşımaktadır.