Nurten Uzun1, Yılmaz Kendirli2, Ayşegül Gündüz1, Gülçin Benbir1

1İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 2. Nöroloji Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: uçucu madde kötüye kullanımı, toluen, uyandırılmış potansiyeller, sinir ileti incelemeleri, elektroensefalografi

Özet

AMAÇ: Bilimsel zemin: Son yıllarda, uçucu maddelerin kötüye kullanımında artış gözlenmektedir. Uçucu madde kullanan olgularda çeşitli elektrofizyolojik incelemeler ile değişik düzeylerde patolojik bulgular saptanmıştır.

AMAÇ: Bu çalışmada, uçucu maddeleri kötüye kullanan olgulardaki sinir sistemi hasarını elektrofizyolojik yöntemler ile araştırmayı amaçladık.

YÖNTEMLER: Olgular ve YÖNTEM: Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlıları Araştırma ve Tedavi Merkezine (AMATEM) başvuran, uçucu maddeleri inhalasyon yolu ile kullanan, 23 olgunun motor ve duysal sinir iletim çalışmaları ile, somatosensoriyel, görsel ve beyinsapı işitsel uyandırılmış potansiyel incelemeleri (SEP, VEP, BAEP) ve elektroensefalografi (EEG) tetkikleri yapılmış, sonuçlar yazılı veriler ve yaşları olgu grubuyla uyumlu 19 kişilik kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.

BULGULAR: SONUÇLAR: Sinir ileti çalışmalarında toplam 14 olguda (%60,9) çeşitli parametrelerde patoloji gözlendi, üç (%13) olguda hafif düzeyde sensorimotor polinöropati saptandı. Tibial sinir motor yanıt distal ileti zamanı ile median sinir duysal ve sural sinir distal ileti zamanları olgularda kontrollere göre daha uzundu (p<0.05). Altı (%26,1) olguda SEP, iki (%8,7) olguda VEP, sekiz (%34,8) olguda BAEP incelemelerinde patoloji bulundu. Olgu ve kontrol gruplarında tibial sinir uyarımı ile elde edilen skalp SEP yanıt latansındaki gecikmenin yanı sıra, BAEP incelemelerinde sağ ve sol V. dalga, sol III-V interpik latansı, sağ ve sol I-V interpik latansı ve I-V interaural latans farkında uzama gözlendi (p<0.05). İstatistiksel anlamlılığı olmasa da 2 yılın üzerinde kullanım öyküsü olan olgularda patoloji oranı daha yüksek bulundu. EEG incelemeleri tüm hastalarda normaldi.

SONUÇ: YORUM: Bulgularımız, toluenin yavaş ilerleyen multifokal sinir sistemi hasarı yaptığını ve subklinik hasarın da erken dönemde elektrofizyolojik yöntemlerle saptanabileceğini göstermektedir.