Elif Tolgay1, Aslı Bahar1, Şükran Yurtoğulları1, Necdet Karlı1, Sevda Erer1, Faruk Turan1, Şahsine Tolunay2

1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, Bursa
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı

Anahtar Kelimeler: glioblastoma multiforme, otopsi

Özet

Bilimsel zemin: Glioblastoma multiforme (GBM) yoğun mitoz, damar proliferasyonu ve nekroz içeren, çevre dokulara yoğun infiltrasyon yapan, genellikle supratentoriyal yerleşimli, multifokal olabilen en malign astrositik tümördür. Nöroradyolojik olarak düzensiz sınırlı, ortasında nekrotik kavite bulunan, kontrast tutan, etrafı ödemli bir kitle olarak görülür.

OLGU: Nöbet geçirme ve sol tarafında güçsüzlük şikayeti ile müracaat eden 53 yaşındaki kadın hastanın nörolojik muayenesinde, solda yüzüde içine alan 1/5 kas gücünde hemiparezi ve hemihipoestezi ve solda Babinski pozitif olarak saptandı.

Kraniyal MR’da sağ parietalde ve vertekste, solda talamus ve serebeller pedinkülde irili ufaklı kontrast tutmayan lezyonlar tespit edilerek radyolojik olarak ön planda lenfoma ve enfeksiyöz patolojiler düşünüldü. Beyin omurilik sıvısında yapılan serolojik testlerin tümü negatif gelen hastaya biyopsi yapıldı. Düşük gradeli astrositom ile uyumlu bulundu. Klinik takiplerinde hastanın kliniği ve nörolojik muayenesi giderek kötüleşti ve araya giren enfeksiyonlar sonucu çoklu organ yetmezliği nedeniyle hasta exitus oldu.

Patolojik otopsi yapıldı. Alınan parçaların mikroskobik incelenmesi sonucunda lezyonlar patolojik olarak glioblastoma multiforme olarak yorumlandı.

YORUM: Olgumuzda her türlü radyolojik, mikrobiyolojik ve patolojik tetkike rağmen kesin tanısını otopsi sonucu almış olan bir multifokal GBM olgusu sunulmuş, multifokal GBM’lerin her birinin aynı zaman diliminde farklı gradelerde olabileceği tartışılmış ve klinik takibin önemi vurgulanmıştır.