Bahar Özbek, Kemal Balcı, Yahya Çelik

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Edirne

Anahtar Kelimeler: Relapsing remitting multipl skleroz, görsel uyandırılmış potansiyel, motor uyandırılmış potansiyel, somatosensor uyandırılmış potansiyel

Özet

AMAÇ: Uyandırılmış potansiyeller duysal ve motor yolakların fonksiyonel değerlendirilmesi için kullanılır. Demyelinizan hastalıklarda uyandırılmış potansiyellerin yeri hakkında farklı çalışmalarda birbiriyle çelişen bilgiler sunulmuştur. Multipl sklerozlu hastaların %80 den fazlası relapsing remitting formda prezente olurlar. Bu çalışmada, her bir uyandırılmış potansiyelin relapsing remitting hasta populasyonundan oluşan homojen bir grupta demyelinizan lezyon varlığını ortaya koyabilmedeki değeri araştırılmıştır. Ayrıca uyandırılmış potansiyel anormalliği ile klinik durum arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.

YÖNTEMLER: Çalışmaya relapsing remitting multipl skleroz tanılı 20 hasta ve 10 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Görsel (VEP), somatosensor (SEP) ve motor (MEP) uyandırılmış potansiyeller kayıtlanıp tüm hastaların EDSS skorları hesaplanmıştır.

BULGULAR: Yirmi hastanın, 15 inde (75%) VEP anormalliği, 14’ünde (70%) MEP anormalliği ve 12’sinde (60%) SEP anormalliği saptanmıştır. Hastaların tümünde en az bir uyandırılmış potansiyel patolojisi saptanmıştır. Uyandırılmış potansiyel anormalliği yükselen EDSS skorları ile korelasyon göstermiştir.

SONUÇ: Bu çalışmada, uyandırılmış potansiyellerin özellikle birlikte kullanılmasının santral sinir sistemi demyelinizasyonunu göstermede hala güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır.