İdiyopatik Parkinson Hastalığında Görsel Halüsinasyonlar, Görsel Uyandırılmış Potansiyeller ve Kognitif Disfonksiyon
Tuba Aydemir Özcan1, Feriha Özer2, Hürtan Acar2, Sibel Çetin2, Serkan Özben2, Gülsün Çınarlı Gül2
1Ordu Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji ABD, Ordu
2Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, uyandırılmış potansiyeller, görsel, halüsinasyonlar, kognisyon.
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada görsel halüsinasyonların ilişkili olduğu düşünülen vizüel işlemleme defektinin belirli bir düzeye kadar görsel uyandırılmış potansiyeller [Visual Evoked Potentials (VEP)] ile gösterilebilir olmasından yola çıkarak, olası VEP patolojilerinin idiyopatik Parkinson hastalığında görülen görsel halüsinasyonlarla olası ilişkisini değerlendirmeyi ve kognitif disfonksiyonun rolünü araştırmayı amaçladık.
YÖNTEMLER: Çalışmamıza, SB Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hareket Bozuklukları Polikliniğinde takip edilen; ortalama 65.31 ± 7.49 yaşlarında görsel halüsinasyonları olan 14 idiyopatik Parkinson hastası (grup 1) ve kontrol grubu olarak ortalama 68.17 ± 7.46 yaşlarında görsel halüsinasyonları olmayan 12 idiyopatik Parkinson hastası (grup 2) alındı.
BULGULAR: Levodopa dozu, görsel halüsinasyonları pozitif olanlarda anlamlı derecede yüksek olarak bulunurken (p= 0.048), yine bu grupta Bileşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği kognitif skorlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlendi (p< 0.001). Patolojik VEP latansı oranı açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p= 0.64). Görsel halüsinasyonları pozitif olan grupta yürütücü fonksiyon testlerinden Stroop süre/hata istatistiksel açıdan anlamlı derecede kötüydü (p= 0.016/0.003).
SONUÇ: Grup 1’de levodopa dozunun ve kognitif skorların daha yüksek olması VEP sonuçlarının bozulmasına neden olmuş olabilir. Görsel iletiyi değerlendirmek üzere yapılan VEP incelemesinin idiyopatik Parkinson hastalığındaki görsel halüsinasyonların etyopatogenezine katkısını anlamak için dopaminerjik tedavi öncesi ve sonrasında yapılmış VEP incelemelerini içeren çalışmalar daha faydalı olabilir.