Epilepsili ve Sağlıklı Bireylerin Kaygı, Depresyon ve Umutsuzluk Düzeylerinin Karşılaştırılması
Emine Rabia Koç1, Pelin Piştav Akmeşe2
1Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Ankara
2Celal Bayar Üniversitesi, Salihli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Manisa
Anahtar Kelimeler: Epilepsi, kaygı, depresyon.
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada epilepsi hastaları ile sağlıklı kontrol grubu arasında kaygı, depresyon ve umutsuzluk düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı.
YÖNTEMLER: Çalışmaya 34 epileptik ve 34 sağlıklı olgu dahil edildi. Olguların demografik özellikleri belirlendi. Hastaların nörolojik muayeneleri, elektroensefalografileri ve kraniyal manyetik rezonans görüntülemeleri değerlendirildi. Her iki grubun kaygı düzeyleri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ile, depresyon düzeyleri, Beck Depresyon Envanteri ile ve umutsuzluk düzeyleri Beck Umutsuzluk Ölçeği ile değerlendirildi.
BULGULAR: Epileptik olguların yaş ortalamaları 24.56±8.49 (18-49), sağlıklı olguların yaş ortalaması 27.44±5.66 (18-40) yıl idi. Her iki grupta olguların 13’ü (%38.2) kadın, 21’i (%61.8) erkekti. İki grubun demografik bulguları arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).
Epileptik ve sağlıklı olguların durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri karşılaştırıldığında; olguların durumluk kaygı düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken (p>0.05), sürekli kaygı düzeyi arasında (p=0.037) anlamlı farklılık bulundu. Epileptik grup ile kontrol grubunun umutsuzluk (p=0.001) ve depresyon(p=0.033) düzeyleri arasında da anlamlı bir farklılık bulundu.
SONUÇ: Bu çalışma sonuçları ile epilepsi hastalarında depresyon, sürekli kaygı ve umutsuzluk düzeylerinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca daha az ilaç kullanılarak sağlanacak nöbet kontrolünün hastaların sürekli kaygı düzeyini düşüreceği sonucuna varılmıştır.