Aşikar Hipotiroidizm ve Subklinik Hipotiroidizmde Elektromiyografik Bulgular
Emel Oğuz Akarsu1, Hürtan Acar2, Feriha Ozer3, Sefer Günaydın2, Özger Akarsu4, Tuba Aydemir Özcan3, Serkan Özben5, Aytul Mutlu2, Mithat Bedir6, Gülsün Çınarlı Gül2, Özlem Çokar2, Mehmet Burak Aktuğlu7
1Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul
2Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul
3Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Ordu
4Kartal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği, İstanbul
5Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Kars
6Mardin Devlet Hastanesi, Nöroloji, Mardin
7Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Hipotiroidizm, nörolojik belirtiler ve semptomlar, elektromiyografi
Özet
AMAÇ: Hipotiroidizm, bir çok sistem gibi nöromusküler sistemi de etkileyerek nörolojik belirti ve semptomlara yol açar. Subklinik hipotiroidizm en sık görülen tiroid fonksiyon bozukluğudur, nörolojik semptom ve belirtilere yol açabilir. Bu retrospektif çalışmada, hipotiroidisi olan hastalar ile tiroid fonksiyonları normal olan, polinöropati yapabilecek hastalığı olmayan kontrol grubunun, nörolojik semptomlar ve elektromiyografik (EMG) bulgular açısından karşılaştırılması amaçlandı.
YÖNTEMLER: Çalışmaya 31 aşikar hipotiroidili, 139 subklinik hipotiroidili hasta ve 50 normal tiroid fonksiyonlu olup başka bir polinöropati yapabilecek hastalığı olmayan, herhangi bir nedenle EMG’ si yapılmış olan bireyler dahil edildi. Nörolojik semptom, muayene ve elektrofizyolojik bulgulara hasta kayıtlarından ulaşıldı.
BULGULAR: Çalışmamızda aşikar ve subklinik hipotiroidi grubunda yorgunluk, sabah katılığı, kramp, genel ağrı ve parestezi gibi nöromuskuler şikayetlerin sıklıkla var olduğu gözlendi. Karpal tünel sendromu (KTS), aşikar hipotiroidi grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. KTS’ nin subklinik hipotiroidi grubunda da kontrollere göre daha sık olduğu, ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşmadığı gözlendi. Motor ileti hızı ve bileşik kas aksiyon potansiyeli amplitüdlerinde kontrol grubu ile hipotiroidi grupları arasında farklılık olduğu saptandı.
SONUÇ: Hipotiroidizmde motor liflerin ve nöromusküler bölgenin bazal metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olduğunu düşündüğümüz etkilenmeleri, tiroid replasman tedavisi sonrası belirgin düzelme gösterebilir. İleriki çalışmalarda tedavi sonrası elektrofizyolojik değerlerin tedavi öncesi değerler ile karşılaştırılmasının yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.