Muhteşem Gedizlioğlu1, Sema Yumurtaş2, Aka Uluğ Trakyalı3, Fünüzar Yıldırım4, Pınar Ortan1, Aslı Köşkderelioğlu1

1İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İzmir, Türkiye
2Denizli Devlet Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Denizli, Türkiye
3Şifa Üniversitesi Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İzmir, Türkiye
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Algoloji Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz tedavisi, alternatif tedavi, tamamlayıcı tedaviler

Özet

AMAÇ: Multipl skleroz (MS) hastaları arasında alternatif ve tamamlayıcı tedavilerin (ATT) kullanımının, ATT kullanan bireylerin sosyo-demografik özellikleri ile hastalığa ilişkin verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEMLER: MS polikliniğimizde takip edilen, Ege bölgesinde, çoğunluğu İzmir şehir merkezinde yaşayan, 101 MS hastasına, ATT kullanımına ilişkin sorular içeren bir anket verildi. ATT kullanan ve kullanmayan hastalar sosyo-demografik ve klinik özellikleri açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldılar.

BULGULAR: Ankete katılan hastaların çoğunluğu kadındı (%65). Hastaların çoğu relapsing-remitting tipte (RRMS) idi (%90,1). Tüm bireylerin %68’i ATT’den haberdar olmadığını belirtti. Yalnızca 26 hasta herhangi bir zamanda ATT kullanmıştı ve 6 kişi bu tedaviye devam etmekteydi. Alternatif ve tamamlayıcı tedavi kullanmış olanlardan %50’si anlamlı bir fayda görmemişti.

SONUÇ: Çoğunluğu İzmir şehir merkezinde yaşayan ve eğitim düzeyi iyi olan MS hastalarımızın çoğamau ATT hakkında bilgi sahibi değildi. Bu tür tedavileri düzenli uygulayan ve faydasını gören herhangi bir hasta yoktu. Alternatif ve tamamlayıcı tedavileri uygulayan ve uygulyan hasta grupları arasında EDSS ile belirlenen engellilik düzeyi, MS tipi, hastalık süresi, yaş, eğitim düzeyi ve yaşadıkları bölge açısından anlamlı bir fark izlenmedi.