Ayşe İlksen Çolpak1, Duygu Gülmez Sevim2, Aslı Tuncer1, Sevda Diker1, Rana Karabudak1, Sibel Kadayıfçılar2, Tülay Kansu1

1Nöroloji Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye
2Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Nöromiyelitis optika, optik koherans tomografi, multipl skleroz, optik nevrit

Özet

Amaç: Multipl skleroz (MS), nöromiyelitis optika spektrum bozuklukları (NMOSB) ve sağlıklı kontrollerde, peripapiller retina sinir lifi tabakası kalınlığı (pRSLT) ve maküla hacminin karşılaştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada pRSLT ve maküla hacmini ölçmek için spektral optik koherans tomografi kullanılmıştır. MS veya NMOSB nedeniyle izlenen 40 hasta ve 19 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir.

Bulgular: Tek bir optik nevrit sonrası ortalama pRSLT’nin NMOSB olanlarda [60 µm (34-105)] ve MS’lerde [85 µm (41-109)], sağlıklı kontrollere göre [99 µm (88-109)] daha düşük olduğu görülmüş ve bunun NMOSB olanlarda MS’lere göre anlamlı düşük olduğu saptanmıştır (p=0,002). Fovea hacmi NMOSB ve MS hastalarının optik nevrit geçiren gözlerinde farklılık göstermemiştir (NMOSB 1,18±0,3 mm3, MS 1,82±2,07 mm3). Ortalama pRSLT kalınlığı seronegatif NMOSB olan grupta [58 µm (47-111)] seropozitif gruba göre [76 µm (42-105)] daha ince olma eğilimde saptanmış olmakla birlikte, bu istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

Sonuç: Çalışmamızda sağlıklı kontrollere göre NMOSB ve MS’lilerde hem fovea (1,5 mm ETDRS halkası) hem de maküla (6 mm ETDRS halkası) hacminin azaldığı gösterilmiştir. NMOSB optik nevritinin MS ile karşılaştırıldığında, daha ince ortalama RSLT ile ilişkili olduğunu ve etkilenen optik sinirde daha erken aksonal hasar geliştiğini desteklemektedir.