Erişkin Kas Hastalarında Fiziksel Aktivitenin Objektif ve Subjektif Değerlendirmesi
Fatma Ayvat1, Ender Ayvat1, Özge Onursal Kılınç1, Muhammed Kılınç1, Sibel Aksu Yıldırım1, Ersin Tan2
1Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, Ankara
Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, kronik hastalık, enerji harcaması
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erişkin kas hastalarının fiziksel aktivitelerini sağlıklı bireylerle karşılaştırarak araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya katılan bireyler, fiziksel aktivite düzeylerinin subjektif ve objektif olarak değerlendirilmesi için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Uzun Versiyon’u tamamladı ve bireylere 5 gün boyunca SenseWear Armband Aktivite Monitörü takıldı.
Bulgular: Çalışmaya 40 erişkin kas hastası (21 erkek, 19 kadın) (32,67±6,57 yıl) ve 40 sağlıklı kontrol (16 erkek, 24 kadın) (30,40±4,55 yıl) katıldı. SenseWear Armband’dan elde edilen adım sayısı, orta şiddetli fiziksel aktivite süresi ve şiddetli fiziksel aktivite süresi; Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi’nden elde edilen yürüyüş aktivitesi, şiddetli fiziksel aktivite, iş aktivitesi ve toplam fiziksel aktivite parametreleri erişkin kas hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde düşük bulunurken (p<0,05); toplam enerji harcaması gruplar arasında benzer bulundu (p>0,05).
Sonuç: Sonuç olarak, erişkin kas hastaları sağlıklı kontrollerle daha az adım sayısında aynı miktarda enerji harcadılar. Enerji harcaması ve adım sayısı arasındaki bu fark, erişkin kas hastalarında yürümek için daha yüksek enerji gereksinimlerine bağlı olabilir. Bu bulgular, sağlık çalışanlarının erişkin kas hastaları için tedavi stratejilerini planlamasına yardımcı olacaktır.