Nöroloji Yoğun Bakım Hastalarımızda Perkütan Endoskopik Gastrostomi Uygulama Deneyimlerimiz
Levent Öcek1, Özge Öcek2, Nurullah Damburacı3
1Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, Uşak
2Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, Uşak
3Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı,Uşak
Anahtar Kelimeler: Nöroloji yoğun bakım ünitesi, perkütan endoskopik gastrostomi, enteral beslenme
Özet
Amaç: Beslenme desteği, oral alımı olmayan ya da yetersiz olan nöroloji yoğun bakım ünitesi (NYBÜ) hastalarında oldukça önemlidir. Santral sinir sistemi etkilenimi sonrasında yutma fonksiyonu bozulan hastalarda beslenme tüpleri yardımı ile aktif enteral beslenme uygulamalarının gerekliliği, nasıl uygulanacağı ve uygulanacak işlemin kazanımları hala tartışmalıdır. Bu çalışmada nörolojik yoğun bakım olgularında perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) uyguladığımız hastaların özellikleri ve PEG ile ilişkili sorunları inceledik.
Gereç ve Yöntem: Mayıs 2016-Mart 2018 tarihleri arasında hastanemiz NYBÜ’de yatan ve PEG uygulanımı gerçekleştirilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Cinsiyet, yaş, yoğun bakımda kalış süresi, mekanik ventilatör desteği, pnömoni gelişimi ve PEG ile ilişkili olabilecek komplikasyonlar kaydedildi.
Bulgular: NYBÜ’de takip edilen 789 hastanın dosyası incelendi. Yirmi üçü (%56,1) kadın ve 18’i (%43,9) erkek, yaş ortalaması 73,66±17,67 (32-94) olan 41 (%5,2) hastaya PEG takıldığı saptandı. PEG takılan hastaların 29’u (%70,7) iskemik, yedisi (%17,1) hemorajik serebrovasküler hastalık tanısı almıştı. Hastaların yoğun bakımda yatış süresi 48,8±30,6 (13-150) gün idi. PEG yatıştan itibaren ortama 29,12±7,97 (13-42) gün sonra takıldı. Hastaların 12’si (%29,3) mekanik ventilatör desteğinde izlenirken; sekiz hastaya (%19,5) uzamış mekanik ventilatör desteği nedeniyle trakeostomi açıldı. PEG işlemi öncesinde 25 (%61,4) hastada pnömoni saptanırken, işlem sonrasında 15 (%36,6) hastada pnömoni geliştiği saptandı. Beş (%12,2) olguda PEG ile ilişkili beslenme intoleransı gelişti.
Sonuç: Çalışmamızda PEG uygulanmasına bağlı komplikasyonlar literatür ile uyumlu olarak düşük bulundu ve PEG ile ilişkili mortalite gözlenmedi. Kronik ve ağır sekellere yol açan nörolojik hastalıklarda; uzun süreli nütrisyonel destek gerektiğinden PEG uygulamasının güvenli ve fizyolojik beslenmenin sağlanması, uygulanım kolaylığı ve düşük komplikasyon oranları nedeniyle tercih edilmesi gereken bir yöntem olduğu kanısındayız.