Tuba Akıncı1, Hatice Melek Başar2

1Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, sağlık personeli, COVID-19 pandemisi

Özet

Amaç: Hastanemizde koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) pandemisi sırasında çalışan sağlık personelinin uyku kalitesi ve buna etki eden faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza COVID-19 pandemisi süresince çalışan 95 kadın, 57 erkek olmak üzere 152 sağlık çalışanı dahil edildi. Çalışmada, hastaların demografik özellikleri, Pitssburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak uyku kalitesine etki eden faktörler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Çalışmamıza katılanlar PUKİ sonucuna göre PUKİ ≥5 n=109 (%71,7) ve PUKİ <5 n=43 (%28,1) olarak 2 gruba ayrıldı. Uyku kalitesi bozuk olan grupta (PUKİ ≥5 ) kadın cinsiyetin ön planda olduğu (p=0,003), yaş ortalamasının daha düşük olduğu (p=0,013), anksiyete ve depresyon oranının daha yüksek olduğu (p=0,001 ve p=0,001) olduğu gözlendi. Çalışmamızda fiziksel yorgunluğu değerlendirmek amacıyla yapılan YŞÖ’de gruplar arasında fark gözlenmedi.

Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre COVID-19 pandemisi süresince sağlık personelinin uyku kalitesinin belirgin düzeyde bozulduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının sağlığı da bu uzun süreçte önemlidir. Sağlık personelinin uyku kalitesinin artışına yönelik uygulamalar sağlık çalışanlarının virüsle mücadelesinde immün sistemi güçlendirerek uzun soluklu mücadeleye katkı sağlayabilir.