Eylem Özaydın Göksu1, Burcu Yüksel2, Berna Doğan3, Ayşe Cengiz Ünal3

1Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, Antalya
2Bakırköy Prof.Dr.Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
3Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, Antalya

Anahtar Kelimeler: Karotis arter stenozu, OCT, retina sinir lifi kalınlığı, inme, RNFL

Özet

Amaç: Retina internal karotis arterin kanlandırdığı son akım bölgesidir ve bu nedenle karotis stenozlu hastalarda çeşitli oftalmik semptomlar görülebilir. Bu çalışmanın amacı, tek taraflı karotis arter stenozu olan hastalarda (semptomatik veya asemptomatik), optik koherans tomografi (OCT) ile retinal sinir lifi kalınlığı (RNFLT), santral maküler kalınlık (CMT), retinal ganglion hücre tabakası kalınlığı (RGCL) ve koroidal kalınlık (CT) değişikliklerini saptamaktır.

Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, bilgisayarlı tomografi anjiyografi ile doğrulanan tek taraflı karotis arter stenozu olan hastalar (semptomatik veya asemptomatik) dahil edildi. Spektral alan-OCT ile RNFLT, CMT ve RGCL; gelişmiş derinlik görüntüleme-OCT ile CT ölçüldü.

Bulgular: Tek taraflı karotis arter stenozu olan 28 hasta (17 asemptomatik, 11 semptomatik) çalışmaya alındı. Asemptomatik grupta, stenotik taraftaki göz ile diğer göz karşılaştırıldığında, RNFLT, CMT, RGCL ve CT değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p=0,986, p=0,945, p=0,569, p=0,796). Benzer şekilde, semptomatik grupta da iki göz karşılaştırıldığında aynı değerler arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p=0,693, p=0,409, p=0,792, p=0,597). Stenozlu taraflardaki gözler karşılaştırıldığında da aynı değerler için anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p=0,838, p=0,937, p=0,830, p=0,539).

Sonuç: Bu çalışmada, semptomatik ve asemptomatik karotis arter stenozu olan hastalardaki retinal arter kan akımındaki azalma retinada morfolojik ya da fonksiyonel değişikliklere yol açmamıştır.