Esra BAŞAR GÜRSOY, Ahmet HAKYEMEZ, Mehmet KOLUKISA, Nilgün VARDAR, Banu ATASOY, Arif ÇELEBİ

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, İSTANBUL

Anahtar Kelimeler: Vitamin B12 eksikliği, nitroz oksit, subakut kombine dejenerasyon

Özet

Bilimsel Zemin: Nitroz oksit B12 vitaminini inaktive eden bir genel anestetik ajandır. Subklinik B12 vitamin yetmezliği rutin kullanılan nitroz oksit anestezisi ile semptomatik hale gelebilir. Sonuç olarak B12 yetmezliğine bağlı gastrointestinal, hematolojik ve nörolojik patolojiler ortaya çıkar.
Amaç: Bu yazıda nitroz oksit anestezisinin kullanıldığı tiroidektomi operasyonundan 6 hafta sonra B12 yetmezliğine bağlı subakut kombine dejenerasyon ve duysal aksonal nöropati gelişen 58 yaşında olgu sunulmuştur.
Bulgular: Ataksi, vibrasyon-pozisyon duyu kaybı, C4 seviyesine uzanan hipoestezi saptanan olguda yapılan incelemeler sonucu megaloblastik anemi, MR incelemelerinde servikal ve üst dorsal spinal kord posteromedialinde T2 görüntülemede hiperintens sinyal değişikliği ve EMG'de duysal aksonal nöropati saptanmış ve B12 vitamin düzeyi düşük olarak bulunmuştur. B12 replasman tedavisinden 1 ay sonra hastanın kliniğinde düzelme ve 3 ay sonra tekrarlanan MR incelemelerinde lezyonlarda gerileme izlenmiştir
Sonuç: Postoperatif dönemdgelişen miyelopati, nöropati ve kognitif değişikliklerde nitroz oksit anestezinin indüklediği B12 vitamin yetmezliği ayırıcı tanıda düşünülmeli ve B12 replasman tedavisine erken dönemde başlanmalıdır.