Multipl Sklerozda Pons Yerleşimli Plak, İşeme ve Ürodin amik Bul guları Etkil er mi?
Ural Hamurcu1, Nalan Soyder Kuş2, Yaşar Zorlu2, Ferruh Zorlu1, Oğuz Mertoğlu1
1Tc. Sb Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İzmir
2Tc. Sb Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İzmir
Anahtar Kelimeler: multipl skleroz, ürodinamik fonksiyonlar, pons, ürolojik semptomlar
Özet
AMAÇ: Multipl Skleroz (MS) hastalarının %80'inden fazlasında hastalık süresince üriner sistem fonksiyon bozukluğu görülür. Mesanenin nöronal kontrolü oldukça karmaşıktır. Otonom ve somatik sinir sisteminin koordine çalışması gerekir. Mesane fonksiyonları mediyal frontal lob ve pontin retiküler formasyon tarafından kontrol edilir. MS'de plak yerleşimi ile mesane fonksiyon bozukluğu arasındaki ilişki net değildir.
YÖNTEMLER: Çalışmanın amacı pontin plağın klinik ve ürodinamik bulgulara yansımasını periventriküler ve pons plağı olan olgular ile yalnızca pons plağı olan olgularla karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Nöroloji ve Üroloji kliniklerinde Mayıs 2001- Haziran 2003 tarihleri arasında Poser kriterlerine göre kesin MS tanılı olgularda yapıldı. 15 kadın, 10 erkek toplam 25 olgu çalışmaya alındı. Hastaların yaş ortalaması 44(28-59), ortalama hastalık süresi 57.2(1-180) ay ve EDSS ortalaması 1.82(0-3) idi. Grup I periventriküler ve ponsta plağı olan (12 olgu) ve Grup II yalnızca periventriküler plağı olan (13 olgu) olgulardan oluşturuldu. Omurilik yerleşimli plağı olan olgular çalışmaya alınmadı. Tüm olgulara ürodinamik inceleme yapıldı.
BULGULAR: Plak yerleşimi ile ürodinamik sonuçlar karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel farkın olmadığı görüldü (p=0.841). Gruplarda görülen semptomların ürodinamik bulgularla ilişkisi araştırıldı. Grup I'de semp-tomatik olguların hepsinde, Grup II'de ise yarısında anormal ürodinamik bulgular vardı. Asemptomatik olgularda Grup I'dekilerin %71.4'de, Gr u p II'dekilerin ise %40'ında ürodinami normaldi.
SONUÇ: Periventriküler plağı olan hastalarda pons yerleşimli plağın eşlik etmesi, ürolojik semptom ve ürodinamik fonksiyonları etkilememektedir.