Beyin Damar Hastalıkları ve Erken Nöbet
Ayşegül Gündüz, Melda Bozluolçay, Baki Göksan, Gökhan Erkol, Birsen İnce
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, İSTANBUL
Anahtar Kelimeler: beyin damar hastalığı, erken nöbet, epilepsi
Özet
AMAÇ: Beyin damar hastalıkları, nöbet ve epilepsinin, özellikle ileri yaştaki hastalarda, önemli nedenlerindendir. Çeşitli çalışmalarda lezyon yerleşimi ve büyüklüğü ile nöbet arasında ilişki olduğu saptanmıştır.
YÖNTEMLER: Bu yazıda ise erken dönem nöbet prevalansının, lezyon yerleşimi ile nöbet arasındaki ilişkinin ve gözlenen nöbet tiplerinin saptanması amaçlandı.
BULGULAR: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniğinde takip edilmiş iskemik beyin damar hastalığı ya da intraparenkimal hematom saptanan 378 hastanın dosyaları retrospektif olarak taranarak, başvuru anından itibaren bir aylık takip süresinde nöbet gözlenme olasılığı araştırıldı.
SONUÇ: Beyin damar hastalığı nedeniyle hospitalize edilen 23-85 yaş arası 378 hastadan 39'unda (%10,3) primer intraparenkimal hematom, 339 hastada ise iskemik beyin damar hastalığı saptanmıştı. İskemik beyin damar hastalığı saptanan 14 olguda (%4.1) ve intraparenkimal hematom olan iki olguda (%5.1) olmak üzere toplam 16 olguda (%4.2) nöbet gözlendi. Erken dönem nöbet ön serebral arter alanında enfarkt olanların %33'ünde, arka serebral arter enfarktı olan hastaların %6.8'inde, orta serebral arter enfarktlı hastaların %3.3'ünde, özgeçmişinde epilepsi olduğu bilinen 12 olgudan üçünde (%25) gözlendi. Nöbet geçiren olgulardan dokuzunda (%57) nöbetler, sekonder jeneralize tonik-klonik olarak sınıflandırılmıştı. Tüm grupta dört olguda status epileptikus saptandı.
Sonu ç: Ön serebral arter alanında enfarkt saptanan ve özgeçmişinde epilepsi olan olguların arasında erken nöbet oranının yüksek olduğu saptandı.