Ferhan Soyuer1, Demet Ünalan1, Füsun Erdoğan2

1Erciyes Üniversitesi Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, KAYSERİ
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, KAYSERİ

Anahtar Kelimeler: düşme, nörolojik hastalıklar, denge, yürüyüş

Özet

AMAÇ: Erciyes Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran nörolojik hastalıklarda, düşmelerin prevalansını ve risk faktörlerini araştırmak amacıyla çalışma düzenlenmiştir.

YÖNTEMLER: Bir yıldan daha fazla süredir, nörolojik bir hastalık teşhisi konmuş 198 olgu, düşme hikayesi ve oluşumu yönünden araştırılmıştır.Hastalar son 12 ayda bir veya daha fazla düşme göstermeleri yönünden sorgulanmışlardır. Her hastaya, Mini-mental Durum Değerlendirme testi, Beck depresyon değerlendirmesi, Tinetti denge ve yürüyüş testi uygulanmış, yardımcı yürüme aracı kullanıp-kullanmadığı kaydedilmiştir.

BULGULAR: Hastaların 90'ı (%45) son 12 ayda bir veya daha fazla düşme göstermiştir. Düşenlerin %33'ü yürüme yardımcısı kullanmaktadır. Düşmelere bağlı periferal travmalar % 33' tür. Düşenler ve düşmeyenler arasında mini-mental test skorları fark göstermezken (p>0.05), yaş, Tinetti denge ve yürüyüş testi, yürüme yardımcısı ve depresyon değerlendirmeleri açısından, gruplar arasında istatistiki açıdan anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Nörolojik hastalıklar içinde, en fazla düşen grup inme (%25) ve multipl skleroz (%20) dir.

SONUÇ: Nörolojik hastalıklarda düşmeler, yürüyüş, denge bozukluğu ve uygun yürüme yardımcısı kullanmama ile ilişkilidir. Nörolojik hastalıklarda, özellikle rehabilitasyon tedavisinde, belirlenen risk faktörlerine yönelik tedavi programlarının ilave edilmesi düşme oranını azaltma yönünde etkili olabilir.