İlknur Maviş1, Kemal Colay2, Seyhun Topbaş1, Oğuz Tanrıdağ3

1Anadolu Üniversitesi Dil Ve Konuşma Bozuklukları Merkezi (dilkom), Eskişehir
2Destek İşitme-konuşma Merkezi, İzmir
3Memory Center, Nöropsikiyatri Merkezi, İstanbul

Anahtar Kelimeler: GAT-2, Türkçe afazi tarama testi, standardizasyon, geçerlik ve güvenirlik

Özet

AMAÇ: Afazi, apraksi, dizartri ve sağ beyin sendromu gibi nörolojik dil ve konuşma bozuklukları bireylerde iletişim sorunları yaratır. Türkiye’de nörolojik kökenli dil-konuşma bozuklukları olan sol beyin hasarlı afazili bireyleri değerlendirmek için yatak başında uygulanabilecek bir tarama testine gereksinim olduğu hissedilmektedir. Gülhane Afazi Testi–2 (GAT-2), afazinin varlığını ortaya çıkarma ve afaziye eşlik edebilecek konuşma bozuklukları (apraksi, dizartri) hakkında klinisyene ipucu verme amacıyla Tanrıdağ, Topbaş ve Maviş (2006) tarafından hazırlanmıştır.

AMAÇ: Çalışmanın amacı, Tanrıdağ ve diğerleri tarafından yeniden yapılandırılan Gülhane Afazi Testi-2’nin (GAT-2) standardizasyon ve geçerlik-güvenirlik çalışmasını gerçekleştirmektir.

YÖNTEMLER: Çalışmada 134 sağlıklı, 30 sol beyin hasarlı afazili, 11 sağ beyin hasarlı yetişkin birey GAT-2 ile değerlendirilip, gruplar arasındaki puan farkları bireylerin yaş, eğitim, cinsiyet, inme sonrası geçen süre parametreleri açısından incelenmiştir. Sağlıklı bireylerin GAT-2 puanları ile testin kesme değerleri belirlenmiştir. Sağlıklı bireylerlerden oluşan 32 kişilik grup ile test-tekrar test ve gözlemciler arası güvenirlik çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

BULGULAR: Sağlıklı bireylerin GAT-2 puanları afazili bireylerin puanları ile önemli düzeyde farklılaşmaktayken, sağ beyin hasarlı bireylerin puanlarıyla anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Sağlıklı bireylerin kesme değerlerini eğitim süresi etkilemektedir. GAT-2’nin test-tekrar test güvenirliği ve gözlemciler arası güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. İç tutarlık katsayısı Cronbach α=0,91 olarak saptanmıştır.

SONUÇ: GAT-2 standardize, geçerli ve yüksek düzeyde güvenilir bir afazi tarama testidir.