Fatma Bayam, Ayşe Kocaman

Ege Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı, İzmir

Anahtar Kelimeler: posterior reversibl ensefalopati sendromu (PRES), kranial MRG, hipertansiyon, status epileptikus, postpartum dönem

Özet

Bilimsel zemin: Posterior reversibl ensefalopati sendromu (PRES), eklampsi-preeklampsi, hipertansiyon, ilaç intoksikasyonları ve birçok metabolik hastalığa bağlı olarak gelişebilen bir tablodur. Etiyolojik faktörlere bağlı olarak beyin dokusunda gelişen vazojenik ödem, patofizyolojinin temelini oluşturur. Beyni akut kan basıncı yüksekliklerinden koruyan sempatik uyarım, beyin arka dolaşım sisteminde ön dolaşım sistemine göre daha yetersizdir. Öykü, klinik bulgular ve nöroradyolojik incelemeler ile tanı konur. Kranial manyetik rezonans görüntülemelerde (MRG) T2 ağırlıklı kesitlerde beynin arka bölgelerinde gözlenen hiperintens lezyonlar, ADC (apparent diffusion coefficient) görüntülerde gelişen ödemin türüne göre hipo ya da hiperintens görülebilir. Ender olarak serebellum, beyin sapı, bazal ganglionlar ve frontal alanlarda da ödem saptanabilir.

OLGU: 28 yaşında kadın olgu, ikinci gebeliğinde uygulanan sezaryen operasyonu sonrası kadın hastalıkları doğum kliniğinde izlenirken, postpartum on birinci saatte jeneralize tonik klonik nöbet (JTKN) geçirme şikâyeti ile kliniğimizce konsülte edildi ve üçüncü JTKN ardından status tablosu gelişmesi üzerine yoğun bakım ünitemize nakledildi. Öz ve soy geçmişinde özellik saptanmadı. Her iki gebeliğinde de doktor kontrolünde olan olgunun takiplerinde herhangi bir patolojik bulgu saptanmadığı, sezaryen operasyonu sırasında bir kez tansiyon arteryelin yüksek saptandığı (180/100 mmHg), ancak daha sonra normale döndüğü belirtildi.

AMAÇ: Bu yazıda, postpartum dönemde status epileptikus tablosuna giren ve klinik, nöroradyolojik bulguları ile PRES tanısı konan, ancak tek bir hipertansif atak dışında hiçbir risk faktörü olmayan bir olgu sunulmakta ve literatür eşliğinde tartışılmaktadır.