Figen Varlıbaş, Gülbün Yüksel, Kemal Tutkavul, Hülya Tireli

Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 2. Nöroloji Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: düşük baş, antecollis, parkinsonizim, Parkinson hastalığı

Özet

Bilimsel zemin: Düşük baş, "dropped head," boyun kaslarının ekstensör güçsüzlüğü ya da fleksör tonus artışı sonucunda şiddetli boyun fleksiyonu ile karakterize bir bulgudur. Özellikle amiyotrofik lateral skleroz, myastenia gravis, polimiyozit ve miyopati gibi nöromüsküler hastalıklarda rapor edilmiştir. Ekstrapiramidal sistem hastalıklarında ise az sıklıkta karşılaşılan bir bulgudur.

OLGU: Hareket bozuklukları polikliniğimizde 1998-2006 yılları arasında parkinsonizim öntanısıyla kayıtlı 330 kişilik hasta grubumuzda, düşük baş ile başlangıç gösteren bir olgu sunulmuştur.

YORUMLAR: Ekstrapiramidal sistem bulgularıyla beraber düşük baş varlığı daha çok multi sistem atrofileri düşündürmektedir. Bu bulgu son zamanlarda Parkinson hastalığında da bildirilmeye başlanmıştır. Fizyopatolojisi, klinik özellikleri ve insidansı halen kesinlik kazanamamıştır. Üç yüz otuz kişilik hasta grubumuzda ilk kez karşılaştığımız bu olguda levodopa tedavisi ile parkinsonizim bulgularında belirgin düzelme görülürken, düşük baş bulgusunda anlamlı değişiklik izlenmemiştir.