Akut Transvers Miyelite Neden Olan Tersiyer Spinal Sifiliz Tablosu: Olgu Sunumu
Fazilet Hız, Ülgen Kökeş, Tuğba Eyiipgil, Suna Özlem Sarı, Ali Erdoğan
Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: miyelit, nörosifiliz, akut paraparezi
Özet
Bilimsel zemin: Sifiliz, seyrinin herhangi bir evresinde santral sinir sistemini etkileyebilen sistemik bir infeksiyondur. Tedavi edilmezse primer, sekonder ve tersiyer evrelere ilerler. Kalp, santral sinir sistemi ve diğer organ tutulumları ile seyreder.
AMAÇ: Penisilinin kullanılmaya başlamasıyla, sifilize bağlı sık görülen santral sinir sistemi tutulumu azalmıştır. Spinal kord tutulumu ise, sifilizde oldukça nadir görülür. Sifiliz, akut paraparezili transvers miyelit olgularında, dışlanana kadar akılda tutulmalıdır.
OLGU: 61 yaşında erkek hasta, akut paraparezi, T9 dermatomuna uyan duyu seviyesi (hiperestezi), idrar-gaita retansiyonu ile değerlendirildi. Görüntüleme, serolojik ve BOS incelemeleri sonucu tersiyer dönem sifiliz seyrinde gelişen transvers miyelit tablosu olarak kabul edildi.
YORUM: Olgu, akut paraparezi ile giden sifilize sekonder spinal miyelit ve eşlik eden, serebral, kardiak, renal, aort ve retina gibi sifilizin diğer organ tutulumlarının olması nedeniyle ilgi çekiciydi. Ağrısız ve hiperakut gelişen sifilitik transversmiyelit olgusu, nadir görülmesi sebebiyle sunuldu.