Çiğdem Kudiaki1, Aslı Aslan2

1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara
2Mersin Üniversitesi Fen-edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Mersin

Anahtar Kelimeler: zaman oryantasyonu, nöropsikiyatrik değerlendirme, bilişsel işlev

Özet

AMAÇ: Zamana yönelim ya da oryantasyon klinik açıdan değerlendirilen ilk işlevlerden biridir. Ağır psikiyatrik bozukluklar, beyin patolojileri, ilaç veya toksik durumlarda zamana yönelim etkileneceğinden, doğru değerlendirme klinik açıdan oldukça önemlidir. Ancak sağlıklı kişilerde bile zaman oryantasyonunun özellikle eğitim seviyesi gibi çeşitli demografik değişkenlerden etkilenebileceği belirtilmektedir. AMAÇLAR: Bu çalışma, sağlıklı kişilerde demografik değişkenlerin (yaş, eğitim, cinsiyet gibi) zamana yönelimi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.

YÖNTEMLER: Çalışmaya, 24-100 yaş (x=50.74, std=17.46) aralığında sağlıklı toplam 526 kişi katılmıştır. Katılımcılar, SMMSE zaman oryantasyonu alt testi ile değerlendirilmiştir.

BULGULAR: Ki Kare testi ile yapılan analizlerde, cinsiyet (K: 217/E: 309) ve yaş grupları (24-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70-100) açısından gruplar arası farkların bulunmadığı, ancak eğitim seviyesinin (okur-yazar-5 yıl; 6-11 yıl; 12 yıl ve üstü) anlamlı bir değişken olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi düştükçe zamana yönelim etkilenebilmektedir.

SONUÇ: Bu çalışmadan elde edilen bulgular, ülkemizdeki özellikle düşük eğitim grupları ile çalışan klinisyenlere yardımcı olabilir.