Migren ve Epizodik Gerilim Tipi Baş Ağrıları ile Hematolojik Parametrelerin İlişkisi
Hatice Demirel1, Ufuk Emre2, Tuğrul Atasoy3, Aysun Ünal2, Handan Ankaralı4
1S.b. Batman Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümü, Batman
2Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Zonguldak
3Zonguldak A Tıp Merkezi Nöroloji Bölümü, Zonguldak
4Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Bioistatistik Anabilim Dalı,zonguldak
Anahtar Kelimeler: Migren, epizodik gerilim tipi baş ağrısı, demir eksikliği anemisi.
Özet
AMAÇ: Migren ve gerilim tip baş ağrısı (GTBA) günlük yaşam aktivitelerini etkileyen, en sık görülen birincil baş ağrılarıdır. Nöroloji pratiğinde, baş ağrıları ile hematolojik hastalıklar (anemi, polistemia, hemakromatozis) arasındaki ilişki kabul görmesine rağmen, epizodik gerilim tip baş ağrılı (EGTBA) ve migrenli hastalarda demir metabolizması ve eksikliğinin incelendiği çalışmaların sayısı sınırlıdır.
AMAÇLAR: Biz bu çalışmada migren ve EGTBA ile demir eksikliği anemisi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.
YÖNTEMLER: Çalışmaya 132 migren ve 120 EGTBA hastası dahil edildi. Tüm hastalarda tam kan sayımı, serum demir (De), demir bağlama kapasitesi (DeBK), ferritin, platelet (Plt), vitamin B12 ve folik asit düzeyleri incelendi.
BULGULAR: Migren grubunda, baş ağrısı sıklığı arttıkça DeBK düzeyinde azalma, ferritin düzeyinde artış saptandı. EGTBA hastalarında ise ağrı sıklığı arttıkça Hb, Htc, ferritin değerlerinde azalma, DeBK düzeyinde artış saptandı. Her iki grupta, hastalık süresi ve ağrı şiddeti ile hematolojik parametreler arasında ilişki saptanmadı.
SONUÇ: Bu çalışmada, primer baş ağrısı hastalarında özellikle GTBA da demir metabolizmasının incelenmesi takip ve tedavinin planlanmasında yardımcı olacaktır.