Hava Dönmez, Tahir Kurtuluş Yoldaş, Elif Banu Solak, Ayşe İlksen Çolpak

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, Ankara

Anahtar Kelimeler: Migren, Özürlülük

Özet

AMAÇ: Migren iş ve iş dışındaki yaşamda önemli fonksiyon kaybına yol açan heterojen bir hastalıktır. Biz bu çalışmada migraine disability assesment scale (MİDAS)'ı kullanarak, farklı demografik ve klinik özelliklere sahip migren hastalarında özürlülüğü etkileyen özellikleri araştırmayı amaçladık.

YÖNTEMLER: Çalışmaya nöroloji polikliniğine başvuran ardışık 103 migren hastası alındı. Migren tipleri belirlenen hastaların demografik, klinik özellikleri ve MİDAS sonuçları kaydedildi. Demografik ve klinik özelliklerle MİDAS ile tespit edilen özürlülük skoru arasındaki ilişki istatiksel olarak değerlendirildi.

BULGULAR: Yüzüç hastanın 86'sı kadın, 17'si erkek hastalardı. Hastaların yaş ortalaması 37,3±9,81 (15-70) bulundu. Yirmi hasta auralı migren, 82 hasta aurasız migren ve 1 hasta baziler migren olarak değerlendirildi. MİDAS derecesi 8 hastada 1, 5 hastada 2, 21 hastada 3 ve 69 hastada 4 olarak ölçüldü. Ağrı şiddeti 4 ile 10 arasında değişiyordu, ortalama 8,60±1,38 bulundu.

SONUÇ: İstatiksel değerlendirme sonucunda ağrı şiddeti ile özürlülük arasında anlamlı pozitif bir korelasyon görüldü. Demografik özellikler, migren tipi, migren atak süresi yada migren atak sıklığı gibi özelliklerle özürlülük arasında istatiksel olarak anlamlı bir sonuç tespit edilmedi. Bizim sonuçlarımıza göre toplumumuzda migren hastalarının özürlülük oranını etkileyen en önemli özellik başağrısının şiddetidir.