Hareket Bozukluklarının Bursa İli Orhangazi İlçesinde Görülme Prevalansı (Türkiye Toplum Tabanlı Prevalans Çalışması)
Sevda Erer Özbek1, Mehmet Zarifoğlu1, Necdet Karlı1, Alis Özçakır2, Demet Yıldız1, Doğa Aslan2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Esansiyel tremor, huzursuz bacak sendromu, Parkinson hastalığı, hareket bozuklukları.
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, Bursa ili Orhangazi ilçesinde yaşayan, 40 yaş ve üzeri popülasyondaki hareket bozukluklarının prevalans oranlarının bildirilmesi amaçlandı.
YÖNTEMLER: Çalışmamız üç fazlı olarak planlandı. Faz I’de; 1256 olgu halk sağlığı ve nöroloji asistanları tarafından kapı-kapı, ev ziyaretleri şeklinde kısa anket formu doldurularak tarandı ve 404 şüpheli hareket bozukluğu olgusu tanımlandı. Şüpheli olguların 131’i faz II’de değerlendirilebildi ve bu olgular hareket bozuklukları uzmanları tarafından görülerek tremor, huzursuz bacak sendromu, hemifasiyal spazm ve distoni tanıları için kullandığımız skalalar doldurularak video kayıtları alındı. Faz III’te tüm video görüntüleri hareket bozuklukları uzmanları tarafından izlendi ve son tanı konusunda fikirbirliğine varıldı.
BULGULAR: Prevalans oranları, huzursuz bacak sendromu için; n= 60, %9.71, esansiyel tremor için; n= 21, %3.34, ilerlemiş fizyolojik tremor için; n= 26, %4.14, Parkinson hastalığı için; n= 14, %2.23, hemifasiyal spazm için; n= 4, %0.82 ve distoni için; n= 2, %0.41 olarak bulundu.
SONUÇ: Esansiyel tremor, hareket bozuklukları arasında en sık görülmesine rağmen bizim çalışmamızda huzursuz bacak sendromu prevalansının esansiyel tremor prevalansından daha fazla olduğu gözlendi.