Belgin Alaşehirli1, Mehmet Gür2, Aylin Akçalı3, Sırma Geyik4, Binnur Bülbül5, Derya Sayar6, Mustafa Yılmaz3, Abdurrahman Neyal7, Münife Neyal3

1Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye
2İskenderun Devlet Hastanesi, İskenderun, Hatay, Türkiye
3Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye
4Medical Park Hastanesi, Nöroloji Bölümü, Gaziantep, Türkiye
5Mega Park Hastanesi, Nöroloji Bölümü, Kahramanmaraş, Türkiye
6Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi, Nöroloji Bölümü, Gaziantep, Türkiye
7Gaziantep Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi, Nöroloji Bölümü, Gaziantep, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Anjiyotensin dönüştürücü enzim, polimorfizm, genetik, migren.

Özet

AMAÇ: Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ilaçların migren atak sıklığı üzerine etkili oldukları gösterilmiştir. Bu çalışmada anjiyotensin dönüştürücü enzim geninin migren patofizyolojisi ile ilişkisi araştırılmak istenmiştir.

YÖNTEMLER: Anjiyotensin dönüştürücü enzim geninin I/D polimorfizmlerinin migren atakları ile ilişkisini araştırmak üzere 102 migren hastası (35 auralı migren, 67 aurasız migren) ile yaş ve cinsiyet olarak uygun 75 kontrol üzerinde çalışılmıştır. Migren atak sıklığı ve başlangıç yaşları da anjiyotensin dönüştürücü enzim genotipleri ile beraber değerlendirilmiştir.

BULGULAR: Auralı ve aurasız migren hastaları ve kontrol grubu anjiyotensin dönüştürücü enzim genotipleri yönünden birbirileri ile karşılaştırılabilir olarak gözlendi (sırasıyla; p= 0.88 ve p= 0.76, p= 0.624). Atak sıklığı ile anjiyotensin dönüştürücü enzim genotipleri arasında ilişki saptanmadı (p= 0.125) ancak anjiyotensin dönüştürücü enzim-II genotipine sahip olanlarda migren atakları daha genç yaşta başlıyordu (p= 0.021).

SONUÇ: Anjiyotensin dönüştürücü enzim gen polimorfizmi ile ilgili farklı popülasyonlarda ve genç migren hastalarında çalışmalara ihtiyaç vardır.