Multipl Sklerozda Depresif Semptomlar; Sosyodemografik Faktörler ve İşlevsellik ile İlişkisi
Ferhan Soyuer1, Demet Ünalan1, Meral Mirza2
1Erciyes Üniversitesi Halil Bayraktar Shmyo, Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Abd, Kayseri
Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, depresyon.
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, multipl skleroz (MS) hastalarında depresyonun sıklığını değerlendirmek; depresyonun sosyodemografik faktörler ve işlevsellik ile olan ilişkisini araştırmaktır.
YÖNTEMLER: Çalışmaya, bir yıllık süre içinde, nöroloji polikliniğine başvuran 70 olgu alınmıştır. Veri toplama araçları olarak, genişletilmiş özürlülük durum skalası (EDSS), mini-mental durum testi (MMSE), Beck depresyon envanteri (BDI) ve fonksiyonel bağımsızlık ölçeği (FIM) kullanılmıştır. Ayrıca, sosyodemografik verileri toplamada bir form kullanılmıştır.
BULGULAR: BDI kullanılarak ölçülen depresyon, olguların 15 (%21.4)'inde belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, eğitim ve medeni durum açısından depresyonu olan ve olmayan olgular arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p> 0.05). Hastalık süresi, EDSS, MMSE ve FIM açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p> 0.05).
SONUÇ: MS sonrası depresyon gelişimi sık gözlenmekte olup, sosyodemografik faktörler ve işlevsellik ile ilişkisi yoktur.