Akut İnmede Mannitol Tedavisinin Böbrek Fonksiyonlarına Etkisi
Neslihan Eşkut1, Çağla Filiz1, Ufuk Şener1, Metin Murat Özçelik1, Nazif Çalış2, Yaşar Zorlu1
1SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İzmir, Türkiye
2Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, İstatistik Bölümü, Adana, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Mannitol, inme, üre, kreatinin, elektrolit.
Özet
AMAÇ: Mannitol intrakraniyal basıncı düşüren bir osmotik diüretiktir. En önemli yan etkisi böbrek fonksiyon bozukluğudur. Bu çalışmada akut inme nedeniyle mannitol tedavisi alan hastalarda böbrek fonksiyonları değerlendirildi.
YÖNTEMLER: Nöroloji yoğun bakım ünitesinde inme tanısı ile izlenen ve beş gün süreyle fraksiyone mannitol tedavisi verilen 122 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların 96’sı iskemik, 26’sı hemorajik inme geçirmişti. Hastaların 58’i erkek, 64’ü kadın; yaş ortalaması 69.9 ± 11.8 (18-91) yıl idi. Tedavi başlanmadan önce, tedavinin ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve onuncu günlerinde ölçülen serum üre, kreatinin ve elektrolit düzeyleri istatistiksel olarak bağımlı iki örneklem t testi yöntemi ile karşılaştırıldı.
BULGULAR: Tedavinin ikinci, üçüncü. dördüncü, beşinci gün ortalama üre ve kreatinin düzeyleri mannitol tedavisi öncesi ortalama üre ve kreatinin düzeylerine göre anlamlı olarak yüksek bulunurken (p< 0.05), ortalama sodyum, potasyum ve klor düzeylerinde değişme saptanmadı. Onuncu günde ise kreatinin düzeylerinin normale döndüğü ancak üre düzeyinde yüksekliğin azalmakla birlikte sürdüğü görüldü.
SONUÇ: Çalışmamız mannitol tedavisi verilen hastalarda böbrek fonksiyonlarının yakın izleminin gerekli olduğu görüşünü desteklemektedir.