Kronik Uykusuzluğu Olan Distimik Kadınlarda Epworth Uykululuk Ölçeğinin ve Polisomnografinin Değerlendirilmesi
Aylin Bican1, Ozan Vahap Kotan2, İbrahim Bora1, Cengiz Akkaya2, Ender Çarkungöz3, Selçuk Kırlı2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
3Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Distimik hastalık, polisomnografi, uyku bozuklukları.
Özet
AMAÇ: Distimi hastalarında uyku bozuklukları, genellikle hastalığın bir parçası olarak değerlendirilmekte, tedavi edilebilir farklı sebepleri çoğunlukla atlanmakta ve uyku sorunları distimi hastalarının yaşamlarının bir parçası haline gelmektedir. Çalışmamızda bu amaçla, hastaların psikiyatrik semptomlarını, uyku değerlendirmesini ve eşlik eden bir uyku bozukluğu olup olmadığını gün içi uykululuk testleri ve polisomnografi ile belirlemeyi amaçladık. Çalışmamızda kronik uykusuzluğu olan distimik kadınlara, Epworth uykululuk testi (ESS) ve polisomnografik inceleme yaptık.
YÖNTEMLER: Çalışmamıza Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde en az iki yıldır distimi tanısıyla takip edilen ve kronik uykusuzluğu olan 20 kadın hasta ve kontrol grubu olarak 18-65 yaş arası 20 kadın alındı.
BULGULAR: Distimik hasta ve kontrol grubu arasında ESS ve uyku evreleri arasında anlamlı farklılıklar gözlendi. Distimi hastalarında ESS değerinin daha yüksek olduğu, uyku evrelerinden REM, non-REM-1 (evre 1), non-REM-2 (evre 2) daha yüksek oranda, non-REM-3-4 (evre 3-4) daha düşük oranda olduğu görüldü
SONUÇ: Bu çalışma bulguları, distimik hastalarda da yapısal uyku değişikliklerinin olduğunu akla getirmekte olup, uyku değişkenlikleri ve depresif durumlarının arasında hiçbir direkt bağlantı olmadığını göstermektedir.