Uyku Laboratuvarı'nda Kimler Uyuyor? Bir Retrospektif Çalışma
Mine Ayşe Altun Emirza1, Aylin Bican1, İbrahim Bora1, Güven Özkaya2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, Bursa
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Bioistatistik Ana Bilim Dalı, Bursa
Anahtar Kelimeler: Uyku bozuklukları, horlama, polisomnografi, kronik hastalık, ön tanı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, uyku laboratuarımızdaki hasta verilerimiz derlenerek, hastaların başvuru şikayetleri, değerlendiren hekimin ön tanıları ile uyku bozukluklarının tanısında altın standart olan polisomnografi (PSG) tetkik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Çalışmamıza PSG yapılan 656 hasta dahil edildi. Tüm olguların yaş, cinsiyet, eşlik eden kronik hastalık, başvuru şikayetleri, değerlendiren hekim tarafından düşünülen ön tanıları ve PSG tetkik sonucu tanıları retrospektif olarak değerlendirildi
BULGULAR: Çalışmamızda 656 hastanın %43’ü kadın, %57’si erkek ve yaş ortalaması 56 idi. Hastaların başvuru şikayetleri horlama, yorgunluk, uykuda nefes durması, uykusuzluk, baş ağrısı, gün içi uyku hali, bacaklarda huzursuzluk ve uykuda anormal davranışlardı. Ön tanılara göre PSG tetkiki sonrası tanıların; Obstruktif Uyku Apne Sendromu (OUAS), narkolepsi, REM Davranış Bozukluğu (RDB)’nda azaldığı (p<0.05), basit horlama ve insomnide arttığı (p<0.05), Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) ve parasomnide uygun olduğu (p> 0.05) bulunmuştur. Hastaların uyku sorunlarına kronik hastalık olarak hipertansiyon (%34,3), diyabet (%12,8), Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) (%1,2), epilepsi (%1,8), Parkinson (%3,5), demans (%3,2), depresyon (%18,4), kardiyovasküler hastalık (%13,3) ve beyin damar hastalığı (%4,9) eşlik etmekteydi.
SONUÇ: Uyku polikliniğinde değerlendirilen hastaların ayırıcı tanılarının doğru yapılabilmesi, kesin teşhislerin zamanında konulabilmesi ve uygun tedavi modalitelerinin belirlenmesi için iyi anamnez ve fizik muayene ile birlikte PSG’nin doğru yorumlanmasını önermekteyiz.