Arzu Çoban1, Zeliha Matur2, Haşmet A. Hanağası2, Yeşim Parman2

1Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Balıkesir
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Botulinum toksini tip A, yüz bölgesi hastalıkları, etkinlik

Özet

AMAÇ: Lokal botulinum toksin enjeksiyonu, çok sayıda hareket bozukluğu hastalığı için son derece etkili bir tedavi seçeneğidir ve klinik pratikte endikasyonları, etkileri ve güvenliği ile ilgili güvenilir kaynaklar vardır. Bu çalışmada yüz bölgesi hastalıklarının tedavisinde A tipi Botulinum toksini ile olan deneyimlerimizi bildirdik.

YÖNTEMLER: Botulinum Toksini polikliniğinde takip edilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. A tipi Botulinum toksininin iki formu kullanıldı. A tipi Botulinum toksini enjeksiyonlarının etkinliği semptomlardaki iyileşmeye göre aşağıdaki gibi değerlendirildi: % 75-100 arası çok iyi, %50-74 arası iyi, % 25-49 arası orta, %25 ve altı ise yetersiz.

BULGULAR: Çeşitli yüz bölgesi hastalığı olan toplam 182 hasta (73 erkek, 109 kadın) çalışmaya dahil edildi. Hastalar tarafından “çok iyi” ve “iyi” olarak bildirilen etkinlik oranları Blefarospazm, Hemifasyal spazm, Fasyal sinkinezi ve Meige sendromu grubunda yüksekken; Oromandibuler distoni ve hipersalivasyon grubunda ise orta derecedeydi. En yaygın görülen yan etki ptoz idi.

SONUÇ: Bu sonuçlara göre, Botulinum toksini tedavisinin Blefarospazm, Hemifasyal spazm, Fasyal sinkinezi ve Meige sendromu için oromandibuler distoni ve hipersalivasyon grubuna göre oldukça etkili bir tedavi yöntemi olduğu söylenebilir.