İnflamatuvar Barsak Hastalığında Santral ve Periferik Nörolojik Belirtiler
Asli Demirtas1, Münevver Gokyigit1, Canan Alkım2, Kemal Barkut1, Ender Uysal3, Mehmet Sökmen2
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Bölümü, İstanbul, Türkiye
2Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji Bölümü, İstanbul, Türkiye
3Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye
Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar barsak hastalıkları, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, nörolojik belirtiler
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı inflamatuvar barsak hastalığı olan bir hasta kohortunda santral ve periferik nörolojik belirtilerin dağılım, frekans ve birlikte görülme sıklığının değerlendirilmesidir.
YÖNTEMLER: Biyopsi ile doğrulanmış IBH tanısı olan 30 ardışık hasta (15 Crohn Hastalığı, 15 Ülseratif Kolit) çalışmaya dahil edilmiş ve bir yıl boyunca takip edilmişlerdir. Tüm hastaların klinik nörolojik değerlendirme, elektrodiagnostik muayene ve nörogörüntüleme özellikleri incelenmiştir. Nörogörüntüleme bulguları yaş ve cinsiyet yönünden uyumlu sağlıklılardan oluşan bir kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Çalışmayı tamamlayan 25 hasta arasında en sık rastlanan nörolojik patoloji ılımlı periferik nöropati olup distal simetrik duysal ve duysal-motor nöropati %12, mononöropati %16 oranında görüldü. Periferik nöropati kadınlarda erkeklere göre anlamlı olarak daha sıktı (p<0.05). Fokal ak madde lezyonları hastaların %20.8’inde gösterildi ve kontrol grubu ile aralarında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Epileptik nöbetler ve steroid kullanımına bağlı miyopati birer hastada tespit edildi. Santral ve periferik sinir sistemi patolojilerinin birlikteliği hastalık süresi uzun olan üç hastada saptandı. Bir senelik takip sürecinde iki yeni nörolojik olay gözlendi; bir hastada kranial mononöropati ve bir diğer hastada serebral venöz tromboz gelişti.
SONUÇ: Bulgularımız inflamatuvar barsak hastalığının seyri sırasında periferik sinirlerin kadınlarda daha sık tutulduğunu göstermektedir. Bu çalışma fokal ak madde lezyonlarının IBH ile ilişkili nörolojik bir belirti olduğunu desteklememiştir. IBH’da nörolojik tutulumun niteliğini belirlemek ve ortak etiolojik yolakları araştırmak için daha büyük çaplı prospektif, randomize kontrollü çalışmaların yapılması gereklidir.