Ali Kemal Erdemoglu1, Ebru Kocacıklı Ocaklılar2, Sevda Yılmaz2

1Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı
2Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı

Anahtar Kelimeler: Migren, manyetik rezonans görüntüleme, difüzyon MR, perfüzyon MR

Özet

AMAÇ: Çalışmanın amacı, klinik olarak migren tanısı almış olgularda Magnetik Rezonans (MR) Difüzyon tekniği ile beyin parankiminde olası iskemik alanın belirlenmesi, MR Perfüzyon tekniği ile parankimin vasküler yapısının ve olası anormalliklerinin değerlendirilmesi ve bu değerlerin benzer yaş aralığındaki sağlıklı bireyler ile karşılaştırılmasıdır.

YÖNTEMLER: AMAÇ: Çalışmanın amacı, klinik olarak migren tanısı almış olgularda MR Difüzyon tekniği ile beyin parankiminde olası iskemik alanın belirlenmesi, MR Perfüzyon tekniği ile parankimin vasküler yapısının ve olası anormalliklerinin değerlendirilmesi ve bu değerlerin benzer yaş aralığındaki sağlıklı bireyler ile karşılaştırılmasıdır.

HASTA VE METODLAR: Çalışmamıza yaşları 19-70 (ortalama 37.89±12.138) arasında değişen, toplam 45 interiktal dönemdeki hasta grubu (bunların 19’u auralı migren hastası) ile yaşları 24-62 (ortalama 36,95±13.77) arasında değişen, toplam 21 sağlıklı olgu kontrol grubu olarak katıldı. Konvansiyonel MR, difüzyon ve perfüzyon ağırlıklı görüntüler alındı.

BULGULAR: Çalışmamızda hastaların %35.6’sında hiperintens iskemik odaklara rastlandı. Bunlar korona radiata ve frontal lobda daha yoğun olmak üzere beyinde dağınık olarak yerleşmekteydi. Difüzyon ağırlıklı incelemelerde patolojik bulguya rastlanmamış olup ADC değerlerinde hasta kontrol grubu karşılaştırılmasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Perfüzyon MR incelemelerinde ise migrenli hastalarda oksipital kortekste rCBF’da azalma, MTT ve TTP’de uzama, oksipital beyaz cevherde TTP’de uzama, her iki korona radiata düzeyinde rCBF’de azalma, MTT’de uzama ile sağ frontal beyaz cevherde MTT’de uzama, sentrum semiovalede TTP’de uzama ve ayrıca serebellumda, temporal beyaz cevherde, talamusta TTP’de uzama, serebellar kortekste MTT’de uzama rCBF ve rCBV’de azalma, pons sağ ve sol kesiminde TTP’de uzama saptandı.

SONUÇ: AMAÇ: Çalışmanın amacı, klinik olarak migren tanısı almış olgularda MR Difüzyon tekniği ile beyin parankiminde olası iskemik alanın belirlenmesi, MR Perfüzyon tekniği ile parankimin vasküler yapısının ve olası anormalliklerinin değerlendirilmesi ve bu değerlerin benzer yaş aralığındaki sağlıklı bireyler ile karşılaştırılmasıdır.

HASTA VE METODLAR: Çalışmamıza yaşları 19-70 (ortalama 37.89±12.138) arasında değişen, toplam 45 interiktal dönemdeki hasta grubu (bunların 19’u auralı migren hastası) ile yaşları 24-62 (ortalama 36,95±13.77) arasında değişen, toplam 21 sağlıklı olgu kontrol grubu olarak katıldı. Konvansiyonel MR, difüzyon ve perfüzyon ağırlıklı görüntüler alındı.

BULGULAR Çalışmamızda hastaların %35.6’sında hiperintens iskemik odaklara rastlandı. Bunlar korona radiata ve frontal lobda daha yoğun olmak üzere beyinde dağınık olarak yerleşmekteydi. Difüzyon ağırlıklı incelemelerde patolojik bulguya rastlanmamış olup ADC değerlerinde hasta kontrol grubu karşılaştırılmasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Perfüzyon MR incelemelerinde ise migrenli hastalarda oksipital kortekste rCBF’da azalma, MTT ve TTP’de uzama, oksipital beyaz cevherde TTP’de uzama, her iki korona radiata düzeyinde rCBF’de azalma, MTT’de uzama ile sağ frontal beyaz cevherde MTT’de uzama, sentrum semiovalede TTP’de uzama ve ayrıca serebellumda, temporal beyaz cevherde, talamusta TTP’de uzama, serebellar kortekste MTT’de uzama rCBF ve rCBV’de azalma, pons sağ ve sol kesiminde TTP’de uzama saptandı.

SONUÇ: Sonuç olarak calismamiz sonuclari, migrenli hastalarda interiktal donemlerde fizyopatolojik mekanizmalarin sonucu olarak beyindeki vaskuler yapilara ait değişiklikler perfuzyon MRI ve diffizyon MRI incelemelerinde gozlenmistir. Bu konuda ileri calışmalarin yapılması ve iktal ve interiktal donemlerin incelenmesi gerektiğini göstermektedir.