Yüksel Kaplan, Özden Kamışlı, Hamit Çelik

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Malatya

Anahtar Kelimeler: HaNDL sendromu, gebelik, konfüzyonel durum, İki yanlı papil ödemi.

Özet

HaNDL sendromu (Headache associated with Neurologic Deficits and cerebrospinal fluid Lymphocytosis) ani başlangıçlı baş ağrısı, geçici nörolojik defisit, BOS’ta lenfositoz ile karakterize kendini sınırlayan bir sendromdur Bu sunumda, gebelik sırasında HaNDL sendrom oluşan olguyu literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık.

20 yaşında kadın hasta, 5 gün önce başın arkasından başlayıp tümüne iki yanlı yayılan, şiddetli, zonklayıcı baş ağrısı olmaya başlamıştı. Ağrıya bulantı, kusma ve fonofobi eşlik etmişti. Ağrı başladıktan 2 gün sonra, 1.5 saat içinde tamamen düzelen akut konfüzyonel tablodan geçmişti. Bu ataktan 2 gün sonra konfüzyonel durum tekrar etmiş ve sol hemiparezi eklenmişti. Meningoensefaliti düşündürecek bulgular yoktu. Hasta 11 haftalık gebeydi.

Nörolojik muayenede hasta konfüzeydi. İki yanlı papil ödem ve hafif sol hemiparezisi mevcuttu. Nöroradyolojik incelemeleri normaldi.

Hastaya lomber ponksiyon (LP) yapıldı. Açılış basıncı yüksek, protein düzeyi hafif yüksek, glikoz düzeyi eş zamanlı kan şekeriyle orantılıydı. Mikroskopik hücre bakısında lenfositik pleositoz olduğu saptandı. Hastanın klinik bulguları 8.günde tam olarak düzelmişti.

İnflamatuar, infeksiyoz ve otoimmün faktörlerin rolü olabileceği ileri sürülmüş olsa da HaNDL sendromunun etyolojisi net olarak bilinmemektedir.

Ayrıca, bu sendromla ilişkili olabilecek risk faktörleri ve medikal durumlar da bilinmemektedir. Bu olguda, HaNDL sendromunun gebelikle ilişkili veya tesadüfi bir birliktelik gösterdiğini ayırt etmek oldukça zordur. Bu sendromla ilişkili risk faktörleri ve medikal durumların tanımlanması için geniş çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.