Nihat Şengeze1, Vedat Ali Yürekli2, Hasan Rıfat Koyuncuoğlu2, Serkan Kırbaş3

1Yalvaç Devlet Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Isparta, Türkiye
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Isparta, Türkiye
3Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Rize, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Klaritromisin, anosmi, tat duyusu bozukluğu

Özet

Klaritromisin makrolid grubundan bir antibiyotiktir. Bu grupta eritromisin, roksitromisin, troleandomisin, spiramisin ve azitromisin gibi diğer antibiyotikler de yer almaktadır. Bu grup antibiyotiklerin en yaygın kullanım alanları cilt, yumuşak dokular, ağız ve solunum yollarında gram pozitif bakterilerin yaptığı hafif ve orta derecedeki enfeksiyonlardır. Bu grup antibiyotiklerin peroral verildiklerinde bulantı, kusma, pirozis, gastrointestinal rahatsızlık, diyare, ürtiker ve diğer tür cilt döküntüleri, ilaç ateşi ve iştahsızlık gibi yan etkileri olduğu bilinmektedir. Bu yazıda klaritromisin kullanımı sonrası kalıcı tat ve koku duyusu kaybı gelişen bir olgu sunulmuştur. Literatür eşliğinde tat ve koku bozukluğuna sıklıkla neden olan ilaçlar ve etki mekanizmaları tartışılmıştır. (Türk Nöroloji Dergisi 2015; 21: 34-6)