Şenay Aydın1, Zehra Işıl Satılmış Borucu2, Nevin Pazarcı3, Dilek Necioğlu Örken3, Hulki Forta3

1Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji, İstanbul, Türkiye
2Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
3Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştıma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: posterior serebral arter, akut serebral infarktüs, etiyoloji

Özet

AMAÇ: Çalışmamızda posterior serebral arterin (PCA) kortikal ve derin sulama alanı infarktlarında risk faktörleri, klinik özellikler ve inme mekanizmaları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya amaçladık.

YÖNTEMLER: Çalışmaya Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğine Ocak 2002- Ağustos 2007 yılları arasında ilk kez inme geçiren saf PCA alanında infarktı olan 57 hasta alındı. Olgular kortikal dal infarktı olanlar ile kortikal dal +derin dal(talamus) infarktı olanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu iki grupta yapılmış olan tetkikler ile hastalar dört etyolojik grupta incelendi. PCA ve dallarındaki tıkanıklık, PCA proksimalindeki tıkanıklar, kardioembolik nedenler, kriptojenik grup olarak sınıflandırıldı. Tüm hastalara kranial Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), boyun doppler Ultrasonografi (dUSG), Manyetik Rezonans Anjiyografi (MRA) ya da Dijital Substraksiyon Anjiografi (DSA), transösofagial ya da transtorasik ekokardiyografi (TEE, TTE), hematolojik ve vaskülitik tetkik yapıldı.

BULGULAR: Otuz beş hasta (%61) PCA kortikal dal infarktüs geçirirken, 22 hastada (%39) kortikal ve derin PCA besleme alanında infarkt saptandı. Etyolojiye bakıldığında her iki grupta da kardioembolizmin(n=27,%47) daha sık olduğu saptandı. Bunu sırayla intrinsek PCA hastalığı(n=12,%21), proksimal arter hastalığı(n=10,%17), kriptojenik emboli(n=8,%15) izledi. İnme başlangıcında hastaların %52 baş ağrısı gözlendi. Hastaların %78’inde görme alanı bozuklukları, %54’ünde motor semptomlar, %24’ünde duysal semptomlar mevcuttu.

SONUÇ: Posterior serebral arterin kortikal ve derin sulama alanındaki infarktlarda kardiyojenik emboli ve intrinsek PCA hastalığının daha sık olduğu düşünüldü. PCA kortikal dal infarktı olanlar ile derin ve kortikal dal infarktı olanlar arasında etyoloji ve risk faktörleri açısından anlamlı istatistiksel değişiklik saptanmadı.