Nilgün Erten1, Serpil Demirci2, Recep Sütçü3

1Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı
3İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

Anahtar Kelimeler: İnme, Protrombin gen mutasyonları, Risk faktörleri

Özet

AMAÇ: Dünyanın farklı bölgelerinde kalıtsal trombofilik risk faktörlerinin görülme sıklığı değişiklik göstermektedir. Bu çalışma ile bölgemizde iskemik inme geçirmiş hastalarda faktör V, metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR), protrombin, β-Fibrinojen gen mutasyonları ve human platelet alloantigens (HPA), plazminojen aktivatör inhibitör 1 (PAI), Apolipoprotein E ( APO-E), Anjiyotensin dönüştürücü enzim(ACE) gen polimorfizmlerinin görülme sıklıklarının kontrol grubuna göre anlamlı olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.

YÖNTEMLER: Çalışmamıza kliniğimizde takip edilen serebral enfarkt geçirmiş 212 hasta ve inme geçirmemiş yaş ve cinsiyet özellikleri hasta grubuna benzer 238 birey alındı. Tüm katılımcıların demografik verileri ve beyin damar hastalıkları için risk faktörleri sorgulandı. Serumlarında bazı biyokimyasal parametrelere bakıldı ve elektrokardiyografileri çektirildi. Faktör V, MTHFR, protrombin, β-Fibrinojen gen mutasyonları ve HPA, PAI, APO-E, ACE gen polimorfizmlerine bakıldı. Veriler SPSS 15.0 paket programında tanımlayıcı istatistik, ki-kare, bağımsız iki grup t testi ve lojistik regresyon testleri ile analiz edildi. İnme ve kontrol grubunda karşılaştırılan bağımsız değişkenlerden istatistiksel olarak anlamlı bulunanlar lojistik regresyon analizine alındı. P <0.05 anlamlı kabul edildi.

BULGULAR: Çalışmamızın sonucunda inme ve kontrol grupları arasında HPA, PAI, APO, ACE gen polimorfizmlerinin görülme sıklıkları arasında anlamlı bir fark görülmezken sadece faktör V H1299R, F V Leiden ve β Fibrinojen -455GA mutasyonlarının görülme oranları inme geçirmiş hasta grubunda Ki-kare testine göre anlamlı yükseklikte bulundu (p<0.05). Ancak lojistik regresyon analizine göre ise bu mutasyonların istatistiksel olarak anlamlılıkları kayboldu (p>0.05).

SONUÇ: Çalışmamızdan elde edilen bulgular ışığında inme etiyopatogenezinin multifaktöriyel olduğunu ve protrombin gen mutasyonlarının ancak diğer risk faktörleri ile birlikte olduklarında bu faktörlerin neden olabilecekleri riski artırabilecekleri düşünülmektedir.