Aslıhan Baran1, Zübeyde Aytürk2

1Atatürk Caddesi, Hayat Hastanesi, Nöroloji Kliniği Malatya
2Fatih Üniversitesi, Nöroloji Kliniği, Ankara

Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, baş dönmesi, nöroloji, bilinirlik

Özet

AMAÇ: Bu çalışmada, bölgemizde baş ağrısı ve baş dönmesi parametrelerini kullanarak nöroloji meslek alanının bilinirliğini ve katılımcıların sosyodemografik özellikleriyle olan ilişkisini belirlemeyi amaçladık.

YÖNTEMLER: Malatya ilinde aile hekimlerine ve acil polikliniklere başvuran 303 hasta ve hasta yakını katılımcı olarak çalışmaya dahil edildi. Ankete katılım ile ilgili onay alındıktan sonra okur-yazar olan katılımcılardan yazılı anket yöntemiyle, olmayanlardan ise yüz yüze görüşme yöntemiyle veri toplandı. Nöroloji bilinirliğini, baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetlerinin nöroloji ile ilişkilendirilmesi olarak tanımladık.

BULGULAR: Çalışmamızda katılımcıların % 40’ı (n=121) baş ağrısı şikayeti olursa, %44,9’u da (n=136) baş dönmesi şikayeti olursa nöroloji polikliniğine başvurabileceğini belirtti. Katılımcıların %60’ı (n=182) baş ağrısı şikayeti olursa, %55,1’i (n=167) baş dönmesi şikayeti olursa nöroloji dışındaki polikliniklere başvuracaklarını belirtti. Daha önce baş ağrısı şikayeti olduğunda nöroloji polikliniğine başvuranların oranı %28.8 (n=45), nöroloji dışındaki polikliniklere başvuranların oranı ise %71.2 (n=111) idi. Daha önce baş dönmesi şikayeti olduğunda nöroloji polikliniğine başvuranların oranı % 39.6 (n=36), nöroloji dışındaki polikliniklere başvuranların oranı ise %60.4 (n=55) idi. Eğitim düzeyi yüksek olanlarda, şehirde büyüyenlerde, şehirde yaşayanlarda ve kadınlarda hem baş ağrısı hem de baş dönmesi ile ilişkili nöroloji bilinirliği daha fazlaydı. Yaş ve gelir düzeyi ile nöroloji bilinirliği arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu.

SONUÇ: Bu çalışmada katılımcıların üçte birinden fazlası baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetlerini nöroloji polikliniğine başvurma ile ilişkilendirdiler. Bu bağlamda nöroloji bilinirliği kadın cinsiyet, eğitim düzeyi artışı, şehirde büyüme ve şehirde yaşama ile artış gösterirken yaş ve gelir düzeyi ile ilişkili bulunmadı. Ülkemizde tıbbi meslek alanlarının bilinirliğini arttırmanın zaman, işgücü ve ekonomik kayıpları azaltacağını düşünmekteyiz.