Türkiye’de İnmeli Hastalarda Telerehabilitasyonun Etkinliği: Pilot Çalışma
Esra Doğru Hüzmeli1, Taşkın Duman2, Hatice Yıldırım1
1Mustafa Kemal Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Hatay, Türkiye
2Mustafa Kemal Üniversitesi, Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Hatay, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Telerehabilitasyon, Türkiye, inme
Özet
Amaç: Telerehabilitasyon (TR), ülkemizde çok yaygın bir şekilde kullanılmamaktadır. Çalışmamız inmeli hastalarda TR’nin kullanılabilirliğinin ve etkisininin araştırılması amacıyla planlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ünitesi’ne başvuran hastalar üzerinde yapıldı. Hastaların demografik bilgilerinin alınmasını takiben kognitif düzey, Mini Mental Test ile; denge, Berg Denge Ölçeği ile; yaşam kalitesi, Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirildi. TR programı 3 hafta süre ile haftada 3 seans olmak üzere 9 seans olarak gerçekleştirildi. Çalışma programı planlandıktan sonra, hastalarla kameralı ve mikrofonlu, internet bağlantısı olan dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla iletişime geçilerek TR uygulandı. İlk ve son değerlendirme klinikte yapıldı.
Bulgular: Çalışmanın sonucunda tedavi sonrasında tedavi öncesine göre bireylerin denge düzeylerinde anlamlı düzeyde fark olduğu ve dengenin geliştiği saptandı (p=0,026). Ancak yaşam kalitesi ve mental durum düzeyinde fark olmadığı bulundu (p>0,05).
Sonuç: TR’nin inmeli hastalarda fonksiyonelliği desteklediğinden dolayı rutin kullanımının faydalı olacağı düşünüldü. Ancak TR uygulaması için gerekli teknolojik donanımın ülkemizin kırsal kesimlerinde henüz yeterli olmadığı bulundu.