Vuslat Yılmaz1, Deniz Ak Tura2, Canan Ulusoy1, Duygu Özkan Yaşargün2, Suzan Adın Çınar3, Recai Türkoğlu2

1Istanbul University Aziz Sancar Institute of Experimental Medicine, Department of Neuroscience, Istanbul, Turkey
2Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Clinic of Neurology, Istanbul, Turkey
3Istanbul University Aziz Sancar Institute of Experimental Medicine, Department of Immunology, Istanbul, Turkey

Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, B hücresi, periferik kan

Özet

Amaç: Multipl skleroz (MS), bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır ve otoimmün inflamasyon ve nörodejenerasyon ile karakterizedir. Hastalıkta aktif olan enflamasyon ve proinflamatuar T hücresi dışında antikor yapan B hücrelerinin de rolü büyüktür. Periferik B hücrelerinin MS hastalığındaki rolü, B hücrelerinin deplesyonu ile elde edilen bulgulara dayanmaktadır. Çalışmamızda periferik kandaki B hücre alt tiplerinin akım sitometrisi ile belirlenmesi ve hastalık alt gruplarındaki olası farklarının belirlenmesi hedeflendi.

Gereç ve Yöntem: MS hasta grubu [relapsing-remitting MS (RRMS) ve sekonder progresif MS (SPMS)] ve sağlıklı donörlerden periferik kan mononükleer hücreleri izole edildi. Bu hücreler, B hücresine spesifik monoklonal antikorlar ile (CD19-APC, CD27-FITC, IgD-APC/Cy7, CD138-PE, CD24-PerCP ve CD38Alexa fluor 700) işaretlendi ve akım sitometrisi ile değerlendirildi.

Bulgular: MS grubu ile sağlıklı donörler arasında B hücre, immatür, naif, klasik bellek, plazma, plazmablast ve düzenleyici B hücreleri dağılımları faklı değildi. Yalnızca naif B hücre frekansı RRMS hastalarında SPMS grubu ile kıyaslandığında görece yüksekti.

Sonuç: Periferik kan B hücre alt tipleri, hastalık ve hastalık alt grupları arasında farklı olmaması sebebiyle biyo-belirteç olarak kullanılması düşünülemez. B hücrelerinin MS hastalığındaki patojenik önemi iyi bilinmekle beraber çalışmamız B hücresi popülasyon değişikliklerinin hastalığın progresyonu sırasında gerçekleşmediğini göstermektedir.