Oğuzhan Zengin1, Ercüment Erbay2, Buğra Yıldırım3, Özgür Altındağ4

1Cankiri Karatekin University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Social Work, Cankiri, Turkey
2Hacettepe University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Social Work, Ankara, Turkey
3Manisa Celal Bayar University Faculty of Health Sciences, Department of Social Work, Manisa, Turkey
4Dicle University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Social Work, Diyarbakir, Turkey

Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, yaşam kalitesi, baş etme, sosyal destek

Özet

Amaç: Bu araştırmanın amacı multipl skleroz (MS) hastalarının sosyo-demografik özellikleri, sosyal destek sistemleri, kullandıkları baş etme stratejileri ve yaşam kaliteleri arasındaki ilişki hakkında bilgi edinmektir.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma bir kesit alma araştırması şeklinde tasarlanmıştır. Çalışma, Türkiye MS Derneği’ne kayıtlı 214 MS hastasıyla gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi gibi sosyo-demografik değişkenler MS hastalarının baş etme stilleri üzerinde etkilidir. Baş etme ve yaşam kalitesi ilişkisi incelendiğinde sorun odaklı baş etme stratejilerinin kullanımı yaşam kalitesiyle pozitif yönlü bir ilişkiye sahipken duygu odaklı baş etme stratejilerinin kullanımı ise yaşam kalitesiyle negatif yönlü bir ilişkiye sahiptir. Sosyal destek alan hastaların aktif baş etme, planlama, duygusal destek kullanımı, maddi destek kullanımı puanları daha yüksekken inkar puanı daha düşüktür.

Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre hastaların sosyo-demografik özellikleri ve sosyal destek mekanizmaları MS ile baş etmeleri ve yaşam kaliteleri üzerinde etkilidir.