Yüksel Erdal1, Ufuk Emre1, Zeynep Selcen Dartıcı1, Osman Özgür Yalın1, Nuri Özgür Kılıçkesmez2

1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Miyelopati, paraparezi, spinal kord hasarı

Özet

Amaç: Miyelopati spinal kord ile ilgili herhangi bir nörolojik defisiti tanımlamak için kullanılır. Etiyolojinin belirlenmesi, acil durumların saptanması ve nedene yönelik tedavilerin başlanması açısından önemlidir.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2014-Ocak 2015 yılları arasında hastanemizde miyelopati tanısı ile tetkik ve tedavi edilen 28 hasta dahil edildi. Hastaların klinik, demografik özellikleri, görüntüleme, laboratuvar bulguları ve tedaviye yanıtları değerlendirildi.

Bulgular: Hastaların 16’sı erkek, 12’si kadındı. Yaş ortalamaları 48 (aralık, 22-77) idi. Hastaların başlangıç şikayetleri çoğunlukla motor ve duyusal semptomlardan oluşmaktaydı. Etiyolojide en sık demiyelinizan hastalıklar, bunlar içerisinden de multipl skleroz saptandı. Manyetik rezonans görüntüleme sonuçlarına göre en sık servikal bölgede miyelopati ile uyumlu T2A görüntülerde sinyal artışı izlendi. Yirmi hastaya steroid tedavisi verilirken bu hastalardan 15’inde tedaviye yanıt alındı. Subakut kombine dejenerasyon tanısı alan iki hasta B12 tedavisinden yarar gördü.

Sonuç: Çalışmamızda miyelopati tanısı alan hastaların tanı, tedavi ve prognozları değerlendirildi. Acil durumların önemi, ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gereken durumlar vurgulanmaya çalışıldı.