Abdullah Cüneyt Hocagil, Hilal Hocagil, Volkan Ülker

Bulent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine, Zonguldak, Turkey

Anahtar Kelimeler: Acil bölümü, hipertansiyon, primer baş ağrısı

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kan basıncı yüksekliğinin eşlik ettiği primer baş ağrılı hastalarda tedavi önceliğinin belirlenmesine katkıda bulunmaktır. Çalışmamızda baş ağrısına yönelik uygulanan tedavi sonrası baş ağrısındaki gerileme ile ortalama arteriyel basınçtaki değişim arasında ilişki olup olmadığını karşılaştırdık.

Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma hipertansiyonun eşlik ettiği primer tip baş ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran 101 hasta ile yapıldı. Tüm hastaların tedavi sonrası baş ağrılarındaki düşme düzeyleri, ortalama arteriyel basınç ve ortalama arteriyel basınçtaki düşme yüzdeleri hesaplandı.

Bulgular: Tedavi sonrası 25 (%24,8) hastanın ağrısı 3 alt düzeye, 43 (%42,6) hastanın ağrısı 2 alt düzeye, 23 (%22,8) hastanın ağrısı 1 alt düzeye düşmüştü. Başvuru anında hastaların ortalama arteriyel basınç değerlerinin ortalaması 118,58±12,65 iken baş ağrısına yönelik tedavi sonrası 30. dakikada hastaların ortalama arteriyel basınç değerlerinin ortalaması 98,41±13,43’e gerilemişti. Baş ağrısına yönelik verilen tedavi sonrasında baş ağrısında değişme olmayan ve bir alt düzeye gerileyen hastaların ortalama arteriyel basınç oranında anlamlı düşme olmazken (p>0,05), baş ağrısı iki ve üç alt düzeye gerileyen hastalarda ortalama arteriyel basınç oranlarında anlamlı düşme oldu (p<0,001).

Sonuç: Bu çalışma göstermiştir ki hipertansiyonla birlikteliği sık olan primer tip baş ağrılarında sekonder nedenler göz önünde bulundurularak yüksek kan basıncını kontrol etmeye yönelik tedaviler yerine baş ağrısı tedavi edilmelidir.