Aydın Kaya, Yıldız Arslan, Öner Özdoğan, Figen Tokuçoğlu, Ufuk Şener, Yaşar Zorlu

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nörülüji Kliniği, İzmir

Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, EKG değişiklikleri, TnI düzeyleri, inme prognozu, serebellar enfarkt

Özet

Amaç: Akut iskemik inme, elektrokardiyografi (EKG) sonuçları ve kardiyak enzim düzeyleri üzerinde etkili olmakla birlikte mekanizması açık bir şekilde belirlenememiştir. Amacımız akut iskemik inmede EKG ve kardiyak enzim değişikliklerini incelemek ve bu değişiklikler ile inme lokalizasyonu ve prognoz arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma 241 akut iskemik inme hastalarını içermektedir. Çalışmaya kardiyak aritmi ve inme öyküsü olmayanlar ile EKG ritmi ve süresini etkileyen ilaç kullanımı, akut veya kronik miyokardiyal enfarktüs öyküsü ve elektrolit dengesizliği olmayanlar dahil edildi. İnme vasküler risk faktörleri, kreatin kinaz-MB (CK-MB) ve TnI düzeyleri, EKG sonuçları incelendi.

Bulgular: Yaş ortalamaları benzer olan 123 hastada sağ hemisfer enfarktı ve 118 hastada sol hemisfer enfarktı vardı. HT sağ hemisfer infarktlarında daha sıktı (p=0,013). En sık karşılaşılan EKG anormallikleri; QTc uzaması (%31), ST depresyonuydu (%24). Sağ hemisferik ve serebellar enfarktı olan hastalarda CK-MB ve TnI düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti. QRS süreleri serebellar enfarktlarda daha uzun saptandı (p=0,05).

Sonuç: Akut iskemik inmeli hastalarda 24 saat içinde en sık görülen EKG anormalliği QTc uzamasıydı. Sağ hemisfer ve serebellar enfarktlı hastalarda CK-MB ve TnI düzeyleri belirgin yüksek bulundu.