Çiğdem Kudiaki1, Asli Aslan2, Dilem Dinç3

1Cigdem Kudiaki Individual and Organizational Development Consultancy, Ankara, Turkey
2Mersin University Faculty of Science and Letters, Department of Psychology, Mersin, Turkey
3Cag University School of Vocational, Department of Psychology, Mersin, Turkey

Anahtar Kelimeler: Üç Kelime-Üç Şekil testi, nöropsikolojik test, Alzheimer, yaşlı

Özet

Amaç: Üç Kelime-Üç Şekil testi, klinik uygulamalarda kullanmaya uygun bir bellek ve öğrenme testidir. Sözel ve sözel olmayan materyalleri aynı yöntemle değerlendirmeye izin verir. Özellikle dejeneratif hastalıklarda (Alzheimer veya Parkinson tipi demans, primer ilerleyici afazi vb.) ilerlemenin takip edilmesi gerektiği durumlarda, bir hastada belirli aralıklarla nöropsikolojik değerlendirmeler tekrar edilebileceği için, testin paralel formu da bulunmalıdır. Testin asıl formu için normatif veriler bulunmasına rağmen, paralel formunun eşdeğerliği hakkında veri bulunmaması testin güvenilirliğini azaltmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı hem paralel form için norm veriler elde etmek hem de paralel ve orijinal formlardan elde edilen verileri karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya herhangi bir nörolojik ya da psikiyatrik hastalığı bulunmayan 50-84 yaşları arasında 179 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların ön değerlendirmeleri, Standardize Mini-Mental Test ve Geriatrik Depresyon Ölçeği kullanılarak yapılmıştır ve Türkiye için belirlenen sınır değerlerin üzerinde puan alan kişiler çalışma kapsamına alınmıştır.

Bulgular: Orijinal ve paralel formlardan elde edilen ortalama skorlar, testler iki haftalık aralıklarla uygulandığında birbirine oldukça yakın bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre, tesadüfi hatırlama, edinim ve gecikmiş geri çağırma alt testleri arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Aralarında anlamlı korelasyon bulunmayan kopyalama ve tanıma alt testlerine ait sonuçlar için skorların sıklık grafikleri ayrıca verilmiştir.

Sonuç: Gözlenen değerler, Üç Kelime-Üç Şekil testinin her iki formunun da paralel olarak güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.